За самочувствието и самоувереността

Целта на модата не е в модата.

Модата е едно от нещата, които ти дават самоувереност, а когато си самоуверен, всичко се получава по-лесно. Мисълта ти тече по-гладко, креативността ти е на макс, взимаш важните решения с лекота, работата ти върви.

Aз смятам, че самоувереността не е константа.

Въпреки, че някои мъже изглежда имат повече изначално, това не трябва да те спира. Самоувереността не е факт, а умение. И като всяко умение, с практиката ставаш по-добър в него.

Сега по-важното: Самоувереността (self-confidence) идва до голяма степен от самочувствието (self-esteem), т.е. от това как възприемаш самия себе си. С J.Griffin се опитвам да ти помогна да се чувстваш по-добре в кожата си, за да бъдеш по-достоен и привлекателен мъж в собствените си очи. Това е парчето от пъзела, от което цялата картина тръгва да се нарежда от само себе си.

Затова в J.Griffin пиша за мъжка мода. Затова правя мъжки аксесоари. Затова ти говоря как да си по-естествен с нежния пол. Аз самият съм имал проблеми със самочувствието откакто се помня, което се отразяваше и на самоувереността ми. Но се научих, че няколко прости навика променят всичко:

1) Винаги да се обличам добре, ако ще да си седя сам вкъщи

И аз съм ходил до Billa по анцуг, никой не е безгрешен. Въпросът е какво носиш в останалите 98% от случаите.

2) Да не търся одобрение за стила си, мнението си, работата си, думите си.

Така знам, че не правя нищо, защото Егото ми или другите го искат от мен. Скоро ще ти разкажа повече защо и как аз се научих да не се нуждая от ничия валидация, че съм ОК или че правя правилното нещо.

3) Да поддържам добра инерция

Т.е. да не спирам да действам, да се уча и да се развивам. Дела трябват, а не думи. (Честит 3-ти март!)

Както във физиката, „телата“ в движение имат свойството да остават в движение. Съответно, най-много усилия са нужни да извадиш едно тяло от покоя му. Колкото повече седиш и се чудиш, толкова по-трудно ти е да започнеш. Но веднъж натрупал инерция, всичко е стотици пъти по-лесно. Съмненията ти започват да се изпаряват. Така е в стила, в работата, в предприемачеството, в спорта, във флирта.

Нещата, за които четеш в блога, стилът ми на писане, съмнителното ми чувство за хумор, дори аксесоарите на J.Griffin – всичко това е плод на всекидневно четене, скролване, сума ти смачкани и изхвърлени чернови. На екрана си виждаш 5% от нещата, които са минали през ума ми и съм опитал.

И след 224 стотин реда, стигаме до целта на този пост:

Това как си облечен има силата да влияе на самочувствието ти. Ако не вярваш, следващия път когато отиваш до магазина, сложи изгладена риза и сако и виж как се чувстваш. Затова е важно да си облечен добре, дори когато си вкъщи.