РЪКОВОДСТВО ЗА МЪЖЕ: “КАК ДА СИ КУПИМ ЧАСОВНИК”

В живота на всеки мъж идва момент, в който го засърбява. Не, не там. Засърбява го, напира желанието, дърпа го към онзи заветен момент, в който да си купи подобаващ часовник. Добре, но какво е “подобаващ” часовник?

Бихме казали, че това е този часовник, който показва, че си се постарал, че вече не ти е достатъчно да проверяваш часа на дисплея на телефона си, и – да – че си направил сериозна крачка към възмъжаването.

Проблемът във вселената на мъжките часовници е, че за страничен наблюдател изглежда като претенциозен частен клуб, в който не желеят да те приемат. Попитай някой маниак по темата каква е разликата между кварцов и автоматичен механизъм и рискуваш да те изгледа така, сякаш си ползвал най-скъпото му уиски да си разпалиш скарата.

За радост, ние от магазин за часовници онлайн Timer.bg сме тук, за да те преведем през часовниковата джунгла, така че да се чувстваш уверен да направиш следващата си сериозна покупка на часовник. Знанието е всичко!

Как работят часовниците?

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕШ ЗА МЕХАНИЗМИТЕ?

Първата крачка по пътя към часовника на мечтите ти е да имаш базови знания по въпроса как тиктакат. Буквално. Набързо да се спрем на важността на “механизма”. Механизмът (“калибър”) е най-просто казано “двигателя”, който задвижва всичко. В съвременните часовници има два основни вида механизми.

Първият е кварцов, който използва резонатор, регулира се от кварцова частичка и се захранва от батерия, за да показва времето. По-голямата част от висококачествените масово разпространени часовници използват кварцови механизми, защото са евтини за производставо и изключително точни. При втория вид механизъм нещата вече започват да стават интересни.

КВАРЦ СРЕЩУ АВТОМАТ

Автоматичните механизми работят, използвайки движение на ръката на собственика за навиване на главната пружина, която задвижва часовника. Великите часовникарски ателиета като Rolex, Patek Philippe и Omega използват собствени механизми, които се подлагат на изчерпателни изпитания преди да бъдат пуснати в продажба.

Голяма част от компаниите купуват готови механизми от специализирани производители като ETA, STP или Sellita, които се използват в голяма част от часовниците среден клас. Въпреки, че снобарите от часовникарската фен-гилдия никога не биха си купили модел с кварцов механизъм, той в действителност побеждава автомата в дисциплината “точност”. За какво е тогава цялата врява около механичните часовници?

ЗАЩО АВТОМАТИТЕ ЗАДАВАТ СТАНДАРТА?

Можем да обобщим нещата с една фраза: “Най-маловажната фукнция на един часовник е да показва часа”. Хората харесват механичните часовници, по същата причина, поради която биха предпочети Jaguar E-Type пред съвременна Toyota или плоча пред MP3-ка.

Не е въпроса само в това какво прави един функционален предмет, а в това как го прави. И за голяма част от нас, мъжете, това е доста важно (в крайна сметка това си е една доста мъжка сфера – по данни на водещи производители на часовници, 95% от потребители са мъже).

Автомтичният часовник си е жив организъм, както бързо ще разбереш, като подържиш такъв в ръка. Една от красивите му черти е, че стрелката за секундите се движи плавно, докато при кварцовите часовници цъка депресиращо веднъж в секунда.

Един път забелязал това, не можеш да не му отдаваш значение (и то доста по-голямо, отколкото си очаквал) в бъдеще. Нещо важно, което да имаш впредвид – ако свалиш автоматичния си часовник, той евентуално ще спре.

Колко дълго ще работи, без да е на китката ти, зависи от конкретния механизъм, повечето издържат между 38 и 48 часа без навиване. Разбира се, има и изключения, които могат да издържат до седмица. Разбира се, предлагат се и специални кутии, които едновременно съхраняват и навиват един или няколко часовника – да не го мислиш.

Видове часовници

След като вече имаш представа какво се случва вътре в часовника ти, идва въпросът за стила. Всеки случай изисква различен модел, и тук ще те запознаем с най-разпространените пет.

1. ВОДОЛАЗЕН ЧАСОВНИК (ЛИНК)

Създаден да работи в дълбините на окена, той се характеризира с грубовата конструкция, фосфоресциращи стрелки и индекси и въртящ се безел. Безелът се намира върху корпуса около стъклото на часовника и се използва, за да показва на носещия го колко време му остава под вода.

Голяма част от водолазните часовници дължат дизайна си на Rolex Submariner от 1953г. – първият часовник с водоустойчивост до 100 метра. На пазара има огромен избор от водолазни модели с различна водоустойчивост и цена и ако се съобразиш с нуждите, за които ти трябва, със сигурност няма да съжаляваш.

2. ПИЛОТСКИ ЧАСОВНИК (ЛИНК)

Възхода на ръчните часовници започва през далечната 1911г., когато от Cartier създават специален модел за пионера в летенето Alberto Santos Dumont, така че не е изненадващо, че авиаторските часовници все още са ключов сектор на пазара.

Благодарение на безела си и други специални приспособления при различни модели, тези часовници могат да пазят голямо количество информация, жизненоважна за пилотите в периода преди електронната навигация. Най-често се срещат с черен дисплей в кобинация с жълти елементи и фосфоресциращи стрелки и индекси – спомен от времето, когато е било важно да се разчитат в тъмното.

3. ЧАСОВНИК ЗА ШОФИРАНЕ (ЛИНК)

Моторните спортове, както летенето и гмуркането, имат мъжествено излъчване, което ги прави неусоими за производителите.

Този вид часовници много често имат функция “хронограф” – тя се е доказала в състезанията с автомобили, а някои компании предлагат и “тахиметър” върху безела – уред за измерване на скорост. Допълнителните бутони отстрани, освен функционални, изглеждат и много яко.

4. ОФИЦИАЛЕН ЧАСОВНИК (ЛИНК)

Най-изпипаните и наподобяващи бижута модели, изненадващо са малко подценявани – представи си римски цифри, семпъл дисплей, изчистен дизайн без излишни детайли. Обикновено вървят с кожена каишка; идеалният официален часовник е супер тънък, за да може да остане незабелязан под маншета на собственика си и да се показва само при нужда.

Освен това, като изчистени модели, тези часовници не предлагат други специални функции, което дава възможност да бъдат изработвани от благородни метали.

5. МИНИМАЛИСТИЧЕН ЧАСОВНИК

При хора, които харесват Mac-ове, колела с фиксирани скорости и прилежно подредено лицево окосмяване, минималистичните модели набират все по-голяма популярност. Вдъхновени от Bauhaus дизайна, тези часовници често са задвижвани от кварцов механизъм, което значи, че може да се сдобиш с много стабилен стилен мъжки модел за под 400 лв.

Има, разбира се, и фирми, които смесват модерния дизайн с класически автоматични механизми за тези, които следват кредото, че вътрешността на часовника не е по-малко важна от външността му.

Как се купува часовник

ИЗБИРАЙКИ ПЪРВИЯ СИ ЧАСОВНИК

Тук е ясно, че цената ще бъде от значение, следвана от индивидуалния вкус и желаните фукнции. Ако не разполагаш с огромен бюджет, един минималистичен кварцов модел от модерна компания с фокус върху дизайна е прекрасен избор. В ниския ценови диапазон могат да се намерят и автоматични модели. Компании като Hamilton, Tissot и Ingersoll са чудесен избор. Vostok Europe разполагат с класически и модерни модели, Certina също няма да те подведе в избора.

Част от тях са с прозрачен заден капак, от където може да се насладиш на движението и красотата на автоматичния механизъм. Източните марки Seiko и Citizen също предлагат автоматични часовници на достъпни цени. Качвайки ценовия диапазон, качваме и разнообразието на автомати, от които можеш да избираш.

Честно казано избора е толкова голям и разнообразен, че ще оставим сам да му се насладиш и да си блъскаш главата. Hint – Пробвай да си поиграеш с разнообразните филтри в сайта.

КАК РАБОТИ ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО

Това е един много точен въпрос. Как точно става така, че ей онзи часовник е 10 хилки, като на външен вид е същия, като този за 300 лева? Нещата се свеждат до материалите, марката, нейната история и наследство. Кварцовите часовници са по-евтини, защото дори най-качествените кварцови механизми, произведени в Швейцария, не са по-скъпи от 150 долара, а китайските са почти без пари.

Автоматичните механизми не само са по-скъпи (понякога много по-скъпи, ако се произвеждат от самата компания и са преминали задълбочени тестове), но и часовниците, които ги приютяват, са с по-добре обмислен дизайн, направени са от по-ценни висококачествени материали и се предлагат от компании с дългогодишна история в бранша, от които може да си купиш нещо с увереността, че “знаеш за какво си си дал парите”.

БЪРЗО РЪКОВОДСТВО ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФУНКЦИИ

Ще забележиш, че някои часовници имат допълнителни по-малки дисплеи или стрелки. На английски се наричат “complications”.

Те могат да бъдат най-разнообразни – от “хронограф”, който е широко приложим в моторните спортове заради хронометъра, до “GMT”, която предлага възможността четвъртата допълнителна стрелка да се нагласи на различна часова зона по желание на притежателя. Дали имаме нужда от тези допълнителни функции в ера, в която всичко това може да ни го каже смартфона? Не особено. Но не е това идеята, нали?

ЗАЩО РАЗМЕРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ (ОТЧАСТИ)

Както няма стандарт за размера на китката, така няма и за размера на часовника. Докато едни модели са толкова големи, че могат да се видят от космоса, повечето все пак са в диапазона между 34 и 44 мм. Ако си хилав момък с леко женствена ръчица, добре е да се ориентираш в този диапазон.

Ако пък се окаже че си със структура тип Планината от “Игра на тронове” и китката ти е като дънер на секвоя, добре е да се насочиш към моделите около 46 мм. Дебелината на корпуса, както може би вече се досещаш, също играе роля в начина, по който седи часовника. Дебелина от 10 мм. ще седи много по-добре под маншета на риза, докато 15мм. изглеждат чудесно при по-спортно облекло и стил.

ДВЕ ДУМИ ЗА КАИШКИТЕ

Нещото, което крепи часовника на китката ти и е изключително важно за цялостната ти визия. Металните верижки седят чудесно на по-мъжествени и грубовати модели, докато кожата е подходящ избор за по-стандартни модели. Любим тип на все повече хора е “НАТО” каишката, като най-известана й “роля” е в партньорство с Шон Конъри във филма “Голдфингър”.

Щом е достатъчно добра за Джеимс Бонд, значи е достатъчно добра и за теб. Ако все пак се чувстваш загубен в света на каишките (все едно самия часовник не е достатъчно объркващ), ние може да ти помогнем да се объркаш още повече с една от скорошните ни статии по темата: Видове каишки за часовници.

ТОЧНОСТТА НЕ Е ВСИЧКО

Нищо не може да се сравни с кварцов часовник, що се отнася до точност, но един добър автомат трябва да има отклонение с не повече от 30 секунди на седмица. Ако наистина държиш на супер точен автоматичен часовник, насочи се към моделите, които са сертифицирани като “Хронометър” от COSC (Швейцарската метрологична агенция).

Тези часовници са само около 6% от всички автоматични часовници, което рефлектира при крайната цена.

ЕДИН РЕТРО СВЯТ

Докато едни модели могат да поскъпнат многократно с течение на времето – сещаме се за Rolex Daytona “Paul Newman” – повечето ще загубят част от стойността си. Това означава, че ако се решиш да пренебрегнеш годината на производство на даден часовник, можеш да се сдобиеш с класически модел на цена в пъти по-ниска от първоначалната.

Разбира се, без да задълбаваме в темата, трябва много да се внимава при купуването на такива часовници, особено ако са употрябвани – имаме предвид автентичността основно.

Последни думи – от тук нататък си сам

След като осмислиш написаното дотук, би трябвало да имаш една по-добра представа какво представлява един хубав часовник и защо някои модели са символ на статут, респект и престиж. Най-вече ще бъдеш в състояние да оправдаеш (поне пред себе си) прахосването на парите за лятната отпуска с половинката за купуването на метално-стъклено-кожена гривна. Успех с последното!