5 СЪВЕТА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА БРАДАТА – ДИРЕКТНО ОТ БРЪСНАРЯ

Когато влезете в бръснарница The Dashtis, усещате, че правите точно това, което трябва. Това е тихо място без безсмислените брътвежи, които обикновено изпълват този тип салони. Във въздуха трепти силна енергия, съсредоточеност, които Ви изпълват с увереност, че вършите правилното нещо – това, което мъжете винаги са правили.

Дори и тиха, атмосферата е непринудена и предразполагаща.

Чувствате, че сте на точното място с правилните хора и очаквате да видите майсторите, които ловко боравят с ножиците и гребена.

Дойдохме в центъра на Хорсенс, Дания, за да се срещнем с известните братя Dashti – професионални бръснари, които знаят за подстригването, оформянето и поддръжката на брадата повече от всеки друг наоколо. С повече от 20 години опит в занаята и бради, от които не можем да откъснем поглед, сме сигурни, че те са хората, от които да се учим.

1. САМОПРЕЦЕНКА

Както Рим не е построен за един ден, така и идеалната брада не се постига мигновено. „Първото, с което трябва да се съобразите, е формата на лицето. Ако то е слабо, ще Ви отива по-дълга и обемна брада, а ако имате по-широка челюст, Ви препоръчваме да поддържате страните ѝ къси.“

2. ТЪРПЕНИЕ

Когато започнете да си пускате брада, търпението, приятелствата и връзките са поставени на изпитание. „Ние молим клиентите си да оставят брадата да расте 2-3 месеца, преди да дойдат при нас, за да я подстрижем и оформим. Тя трябва да порасне и да се развие, за да има с какво да работим. Не си заслужава да се опитваме да оформим косми на една седмица.“

Попитахме братята Dashti какво се случва в този период и има ли нещо, което можем да правим, за да не приличаме на птиче, което си сменя перушината. „Не. През първите месеци ще изглеждате зле. Приемете го като истински тест за връзката Ви. Ако партньорката Ви не се откаже от Вас, значи сте един за друг.

И не чакайте 3 месеца, преди да започнете да ползвате необходимите продукти. Да дадете на брадата си правилната основа и отправна точка е ключово за успеха. Купете си масло и балсам за брада и поддържайте кожата хидратирана с подходящия овлажнител.

Ако отидете при бръснаря със здрава брада, а не със заплетено валмо косми, той ще може да направи много повече с нея.”

Добрите неща наистина идват при онези, които умеят да чакат. Но какво се случва с мъжа, който проявява конфуцианско търпение и въпреки това се оказва с неравномерно пораснала брада?

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕРАВНОМЕРНАТА БРАДА

Според Dashti, ако имате лошия късмет космите Ви да растат само на определени места, е по-добре да се откажете от брадата.

„Някои мъже не са благословени с шанса да си пуснат гъста брада. Ако на лицето Ви има малки голи участъци, бръснарят би могъл да ги прикрие, оформяйки наличните косми. Когато обаче брадата Ви наистина расте само на отделни места, по-добре да я обръснете и да опитате различна визия. Все още не сме се научили как да накараме брадата да расте. Ако откриете бръснар, който умее това, обадете ни се.

Нещо, което може да помогне, е да осигурите максимално добри условия за кожата и космите – поддържайте кожата хидратирана и брадата овлажнена. Нека бръснарят Ви прецени кои са най-подходящите за Вас форма и стил. Той може да Ви даде експертен съвет как да я сресвате, поддържате и оформяте.“

3. МАСЛО ЗА БРАДА

Пускането на брадата е само малка част от процеса. „Първата стъпка е да я овлажнявате. Здрава е добре хидратираната брада. Ако Вашата е суха и се лющи, ще Ви се иска да имате достатъчно голям шал, за да я прикриете.

Много хора бързат да купят първо балсам за брада, смятайки, че трябва да започнат с предпазването на космите. По-важно обаче е да използвате масло, защото то прониква дълбоко в кожата и предотвратява сърбежа, зачервяването и дразненето.

Балсамът е за космите, а олиото – за кожата.

Балсамът за брада също е важен, защото е по-гъст и подхранва самите косми. Най-добре е да нанасяте масло сутрин и да го отмивате с топла вода, преди да си легнете. То достига до кожата и се измива лесно вечер. Ако брадата Ви е суха и се нуждае от допълнителна хидратация, включете и балсам.

Виждаме огромна разлика между клиентите, които използват, и тези, които не употребяват козметични продукти. Едните имат здрави, лесни за обработка косми, за разлика от другите, чиито бради са сухи, чупливи и предразположени към дразнене.

С подходящите продукти кожата под брадата Ви ще бъде здрава – чудесна новина, ако някога решите да я избръснете, макар че кой би го направил?!“

4. ЧИСТОТА

„Хигиената на брадата има своята специфика, различна от миенето на останалата част от тялото. Трябва да я измивате с шампоан за брада само 1-2 пъти седмично. Ежедневната употреба на сапун или шампоан може да доведе до пърхот или суха, раздразнена кожа.

Използвайте шампоан, специално предназначен за брада, а не този, с който сапунисвате краката, а дори и косата си. Специализираните продукти няма да изсушат брадата Ви. Освен това, след къпане я попивайте внимателно с кърпа. Интензивното изтриване може да нацепи и заплете космите.“

Разресването с гребен или четка е друга важна стъпка в процеса на почистване и поддръжка. „Да, ежедневното разресване действа великолепно. То не само разплита брадата, но и разпределя естествените мазнини и подпомага растежа, стимулирайки кръвообращението.“

КАК ДА ПОЧИСТВАМЕ ЧЕТКАТА ЗА БРАДА

Ако някога сте използвали такава четка, знаете, че балсамът и космите обичат да остават по нея. Тя започва да лепне, не сресва добре и трупа бактерии, които предизвикват дразнене и обриви.

Следвайте тези 5 стъпки, за да поддържате четката си чиста и да сте сигурни, че давате на брадата си любовта, която заслужава.

  1. „Започнете с премахване на всякакви косми, прах или остатъци от козметични продукти с помощта на ситен гребен. Движете го от основата навън, за да отстраните по-голямата част от замърсяванията. Правете това ежедневно веднага след като сте ресали брадата си.“
  2. „В подходящ съд налейте малко топла вода (достатъчна, за да потопите космите до половина) и добавете няколко капки шампоан за брада или мек бебешки шампоан. Правете го веднъж на две седмици, а ако е необходимо, и по често.“
  3. „Без да мокрите дървото, натопете космите във водата и разбъркайте, за да се образува пяна.“
  4. „Изплакнете с топла вода и повторете, ако все още има нечистотии. Това е знак, че трябва да миете четката по-често!“
  5. „Изтръскайте излишната вода и оставете четката да изсъхне напълно, преди да я използвате отново. Важно е да съхне с космите надолу, защото в противен случай водата ще увреди дървената дръжка.“

КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ПЪРХОТА?

Пърхотът по брадата може да измъчва и най-поддържаните, чистоплътни мъже. „За да избегнете пърхота, използвайте масло за брада. То омекотява, овлажнява и облекчава лющещата се кожа.

Ако проблемът е сериозен, комбинирайте го с балсам за допълнителна защита и хидратация. Много мъже го използват еднократно и се надяват, че пърхотът ще изчезне. За съжаление обаче, не става така.

Не можем да дойдем с Вас в дома Ви и да следим дали се грижите за себе си. Обикновено, ако нанасяте маслото така, както препоръчваме, след месец проблемът ще отшуми и ще можете отново да сте горди с брадата си.“

5. ПОДСТРИГВАНЕ

Колко често трябва да се подстригва брадата? „Това зависи от самата брада – колко бързо расте и кога формата ѝ и стърчащите косъмчета започват да Ви притесняват. Повечето мъже я подрязват на всеки 2 седмици, други – веднъж месечно.

Трябва да се чувствате уверени. Посветили сте време да си пуснете брада и да полагате грижи за нея с подходящото масло, балсам и шампоан. Ако не я подстригвате редовно, всичките Ви усилия отиват на вятъра, затова не пропускайте посещението при бръснаря.“

Братята Dashti Ви съветват от името на всичките си колеги: „Не опитвайте да режете връхчетата у дома, защото така усложнявате работата на бръснаря.

Фокусирайте се върху грижата за кожата и космите, а другото оставете на нас. Професионалистът ще използва бръснач, защото с него е по-лесно да се засече брадата и да се оформи точно така, както искате.“

ВИЕ ПИТАТЕ – БРЪСНАРЯТ ОТГОВАРЯ

КАКВО БРЪСНАРЯТ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТАКА, КАКТО НИКОЙ ДРУГ? ЗАЩО ТРЯБВА ДА ХОДИМ В БРЪСНАРНИЦА?

„Да Ви даде съвет. В интернет не може да получите индивидуална консултация, а ще Ви помогне именно съветът, съобразен със спецификата на Вашата кожа и брада.

Работим с мъже по цял ден и знаем какво е ефикасно и какво не. Бъдете сигурни, че Вашият бръснар добре познава своите продукти, техники и ще Ви покаже как правилно да поддържате брадата си.

Това е като да отидете на лекар. Когато нещо Ви боли, не четете в интернет как се лекува апендицит, а търсите професионална помощ. И с брадата е така. Не я поверявайте в ръцете на първия срещнат. Намерете бръснар, на когото вярвате, и разчитайте на него.

И недейте просто да клатите одобрително глава, когато Ви дава съвет. Вслушайте се в него и го следвайте.“

КОИ СА ТРИКОВЕТЕ, КОИТО МОЖЕМ ДА НАУЧИМ ОТ БРЪСНАРЯ?

„Не можем да споделим всичките си хитрини, но ще Ви издадем две, които напълно ще променят начина, по който се грижите за брадата си.

Ние не използваме продуктите така, като предполагате. Установили сме, че клиентите често нанасят твърде голямо количество от дадена козметика и в крайна сметка само я хабят.

Вземете за пример маслото за брада. Ние използваме 1-2 капки и го втриваме с масажни движения. Що се отнася до ваксата, достатъчно е количество колкото нокът. Важен е начинът, по който се използва продуктът, а не количеството. Имайте предвид това, когато сте при нас или наши колеги.

Друг съвет е да се грижите за кожата си от самото начало. Много мъже накрая обръсват брадата си, защото е сърбяща и неконтролируема.

Ако започнете с нужните процедури навреме, после няма да Ви се иска да се отървете от нея. Уверете се, че кожата под космите е мека – до нея не достига достатъчно въздух и за да е здрава, са ѝ нужни правилните продукти.“

КОИ СТЪПКИ НЕ БИВА ДА ПРОПУСКАМЕ, ЗА ДА ИМАМЕ ХУБАВА БРАДА?

„С или без брада, трябва да използвате овлажнител за кожата си. Изберете такъв, който не е мазен и не запушва порите. Ако има и слънцезащитен фактор, още по-добре.

В случай че сега си пускате брада, трябва да използвате масло! Колкото и да го повтаряме, няма да е достатъчно. Маслото за брада е изключително важно!“

МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ МАСЛО ЗА БРАДА ВСЕКИ ДЕН?

„Не само може, но и трябва да го нанасяте ежедневно. Оставете го настрана тогава, когато искате раздразнена и сърбяща брада.“

ИМАТЕ ЛИ СЪВЕТ ЗА МЪЖЕТЕ С КЪДРАВА БРАДА? КАК СЕ ИЗПРАВЯ ТЯ?

„Защо искате да я изправяте? Смятаме, че ако сте благословени с къдрици, трябва да се гордеете с тях. По-ситно къдравите косми придават обем на брадата – тенденция, към която се стремят много съвременни мъже. Поддържайте я мека с подходящата козметика и се уверете, че формата ѝ подхожда на лицето Ви.“

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ПОВЕЧЕ МЪЖЕ С БРАДИ?

„Отговорът ни очевидно е „да“. Брадата е израз на Вашата мъжественост. Тя показва, че сте достатъчно търпелив и зрял да се грижите за нея и да я поддържате.

Разбира се, гладко избръснатите мъже също биха могли да изглеждат мъжествено…но когато пораснат, може да им се прииска да са си пуснали брада.“

РАЗРЕСВАНЕТО ЩЕ НАКАРА ЛИ БРАДАТА МИ ДА РАСТЕ ПО-БЪРЗО?

„Сресването разпределя естествените мазнини и благоприятства растежа, като стимулира кръвообращението. Въпреки това то не е вълшебно средство, каращо брадата да порасне за една нощ. Не знаем да съществуват магически четки, с които брадата расте по-бързо. Това, което ще постигнете с редовното използване на четка или гребен, е по-обемна брада без стърчащи косъмчета, която несъмнено ще изглежда по-добре.“

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С БРАТЯ DASHTI

Братя Dashti управляват една от най-известните бръснарници в Дания – The Dashtis. Създават я през 2010 г. и оттогава насам предлагат на клиентите си класическо бръснене, съобразено с актуалните тенденции. Братята са ирански кюрди и днес Дания е техният дом.

С повече от 21 години професионален опит, те се гордеят със своите модерни техники, майсторски умения и способността да помогнат на всеки мъж (и брада) да изглежда невероятно.