КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПЕРФЕКТНИЯ МЪЖКИ КОСТЮМ?

Стилният мъжки костюм е визитната картичка на мъжете. Правилно подбраното облекло може незабавно да преобрази всеки представител на силния пол, като го накара да се чувства уверен, а в същото време го представи в една по-добра светлина.

Неслучайно хората са казали, че стилът ще бъде винаги на мода. Елегантно облеченият, добре поддържан мъж има повече шансове да направи благоприятно впечатление и това не може да бъде пренебрегнато.

Как да изберем перфектния мъжки костюм?

В гардероба на всеки уважаващ себе си мъж задължително трябва да има поне един костюм (колкото повече, толкова по-добре).

За да изберете перфектния костюм обаче, трябва да проявите търпение – ще трябва да прекарате малко повече време пред огледалото, пробвайки няколко модела. Преди да направите своя избор, е хубаво да получите малко повече информация относно моделите, размерите, цветовете и материалите. В тази статия, ние ще ви дадем няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да изберете перфектния мъжки костюм.

Размер

Как правилно да изберете размера на мъжкия костюм?

Разбира се, първото нещо, което трябва да направите, е да изберете правилния размер.

Идеалният костюм отговаря на размера на мъжа и не бива да е нито стегнат, нито много широк. Мъжки костюм, който не пасва на фигурата ви и не следва точно линиите на тялото неизбежно ще направи неблагоприятно впечатление.

Трябва да знаете точните размери на:

  • талията
  • гръдната обиколка
  • дължината на ръцете
  • ширината на раменете си.

Ръкавите трябва да стигат до китката, така че ризата да се показва на 1 сантиметър над нея. Сакото не трябва да изглежда твърде широко, когато е закопчано, а панталонът да не е прекалено стегнат, за да се чувствате комфортно.

Мъжкият костюм трябва да пасва идеално на фигурата. Ако сакото на костюма е твърде малко за вас, то ще направи гънки по гърба, което не изглежда добре, а в същото време ще се надуе в областта на раменните подложки. А ако сакото е много широко, то ще ви стои като „подарено“.

Костюмът трябва да е подбран внимателно. Движението в него да е леко, свободно, без ограничения.

Можете да определите дали размерът на мъжкия костюм е избран правилно, като вземете предвид следните няколко правила:

  • На ръкава не трябва да се образуват гънки.
  • Яката на сакото да прилепва плътно около врата и да не се издува.
  • Ако копчетата на сакото са закопчани, на корема не трябва да се образуват гънки. Те показват, че сте избрали по-малък размер.
  • Коя е правилната дължина за официален панталон? Той трябва да се допира до обувките ви. Допустимо е да се появи една лека гънка в областта преди допира между обувката и панталона.
  • В задната част панталонът трябва да стои свободно и да пада плавно. Ако забележите гънки в областта на седалището, значи сте избрали неподходящ размер.
  • Реверите трябва да са плътно прилепнали и да не се издуват.
  • Правилото за ръкавите е: при изпъната ръка ръкавът на ризата трябва да се показва около 1-1,5 см от сакото. 
  • Гърбът на сакото не трябва да изпъква и да се събира в хоризонтални или вертикални гънки.

Материи

Класическият мъжки костюм в съвременното общество е показател за социален статус, стила и характера на мъжа. При избора на костюм, от голямо значение е качеството на плата, който е използван за изработката му. Поради тази причина е много важно да подбирате внимателно материите.

Съветваме ви да заложите на естествените материали като вълна.

Те са най-удобни за тялото и позволяват преминаването на повече въздух. Най-често костюмите са изработени от вълна – този материал е непретенциозен в процеса на носене и не се набръчква много.

Естествени тъкани – те са полезни за всички:

  • прилягат добре.
  • създават усещане за прохлада.
  • поемат влагата.
  • пропускат въздуха и не запарват.

Недостатъците на костюмите, изработени от естествени материали, са:

  • трябва да се перат много внимателно (препоръчително е да използвате професионални услуги).

Изкуствените материали в производството на костюми обикновено се считат за неподходящи, евтини и неудобни. Въпреки това, трябва да вземете предвид това, че напоследък производството на тъкани е напреднало значително.

Цветове

Как да изберем цвета на мъжкия костюм?

Когато избирате официално облекло, помнете: цветът е важен компонент, който не трябва да пренебрегвате!

Основното правило, на което може да заложите, е правилото на сезоните. През зимата за предпочитане са по-тъмни цветове, а съответно през лятото можете да изберете светли модели.

На кои цветове да заложите:

  • Черно сако и панталон – класика, която подхожда на всяко събитие, а освен това визуално премахва няколко килограма;
  • Тъмносиньо – цветът е подходящ за официални събития и срещи, свързва се със създаване на бизнес отношения и дистанция в комуникацията;
  • Сив костюм е още един добър избор, който ви позволява да изградите доверие в хората и да общувате по-свободно.
  • За лятото изберете мъжки костюм в бяло, пясъчно, бежово. Не залагайте на ярки цветове, когато става въпрос за бизнес среща, защото създават усещане за несериозност. От своя страна, цветните костюми са подходящи за коктейли и партита.

Стил

Всеки мъж се отличава със своите предпочитания и именно те го правят уникален. Освен цвета и материята, може да изберете и стила на вашия костюм. Освен класическия, който се състои от две части – официален панталон и сако, на пазара се предлагат и още няколко интересни и актуални модела.

Костюм от три части се състои от сако, панталон и елек. Този стил е бил модерен преди доста години, но в последно време той се възроди и се счита за по-официален от стандартния костюм от две части. Този модел е страхотен избор за различни поводи, като сватби, вечери, кръщенета и официални коктейли.

Смокингът е един по-различен и интересен модел, който обикновено се състои от:

  • черно, бяло, кремаво или синьо сако от вълна
  • черни панталони, изработени от черна коприна или сатен по страните на всеки крак.

Сакото се комбинира с бяла риза и черна папийонка. Смокингът е един по-различен избор за официална вечеря, прием или сватбена церемония.

 

Качество

Истинското качество е в малките неща. При изработката на един стилен костюм,  както външният, така и вътрешният шев са пришити с равномерни, еднакви шевове. В продуктите от елитен клас абсолютно всички детайли се шият ръчно.

В един качествен костюм всички шевове трябва да бъдат добре пришити, а не залепени. Всеки шев трябва да е прав. Що се отнася до копчетата, те трябва да бъдат изработени от траен материал, за да не се счупят бързо и да загубят външния си вид.