Да се обръснеш както го е правил дядо ти

Колко пъти си се бръснал грешно? Ако приемем, че го правиш през ден – вече 15 години, ще разбереш, че си направил над 1800 грешни хода.

Разочароващо е, нали?

Е, тези дни ще останат в миналото, защото, братко, ще ти покажем как най-добре да изчистиш всички онези малки косъмчета, които обичат да се подвиват и да образуват пъпки. Най-напред обаче, нека отбележим, че всичко казано по-долу не е задължително.

Всеки има свой собствен стил, към който можем да добавим и лицевото окосмяване.

Тук ще се спрем на гладкото бръснене (със самобръсначка или бръснач).

Уважаваме всички наши братя, за които брадата и мустаците са част от техния облик (всъщност, за тях бръснача също върши чудесна работа)!

Защо за Бога да се бръснем?

Защото при повечето от нас косъмчетата си растат, често дори не в една посока.

Това може да ни доведе до истинско безумие, особено когато във важен момент се налага да търпим жесток сърбеж в областта на врата.

Някои индиански племена са решили проблема кардинално – изгарят (съвсем леко разбира се) кожата на малките деца, за да не им поникне брада – не е най-приятния метод, със сигурност.

Но от къде идва тази лудост с всекидневното бръснене?

бръснене в казармата, да се обръснеш като дядо си, бръснач

Попитайте вашите бащи и дядовци и веднага ще разберете точно кога са започнали да се бръснат. Точно така – в казармата. За жалост днес думата „казарма“ вече не носи почти никакво значение, но израза „Казармата разделя момчетата от мъжете“ е вярна в много случаи, един от които е всекидневното бръснене. След 2 години и над 700 сутрини, в които бръснача е минавал по кожата, се изгражда навик, който трудно се премахва дори след още 50 години всекидневно бръснене – точно това са и навиците на нашите дядовци.

Какви са ползите от това да се бръснеш като дядо си?

  • Намаляване на разходите. Да, предварителните разходи, които ще направите в началото са малко повече. Но след като си купите всички необходими „инструменти“, при добра поддръжка те ще ви служат цял живот. Ако си вземе наистина качествен бръснач, ако го наточвате добре, няма да ви се наложи да си вземате нов. Единственото, за което ще трябва да харчите от време на време е кремът за бръснене.
  • Медитация. Бръсненето с истински бръснач/ка има огромни медитативни ползи. Това си е занаят, който ще изисква от вас да забавите темпото и да се фокусирате върху това, което правите с лицето си. Острия бръснач, с който трябва да внимавате, приятния крем върху лицето ви, топлата кърпа за успокоение на кожата…страхотен начин да се погрижите за себе си с внимание. След няколко избръсвания по начина, по който го е правил дядо ви, ще започнете да навлизате в невероятното мъжествено Дзен състояние.
  • Усещането за лошото момче, в което се превръщате. Ще се бръснете с инструмент, който определено е и смъртоносно оръжие. А плъзгането на острата стомана, само на милиметри от сънната ви артерия и гърлото, определено ще ви накара да се почуствате доста по-жив.

Какво трябва да направя, за да се бръсна гладко всеки път?

Ключът, братко, е в постоянството и в избора на най-добрите продукти за твоето лице.

Ако ти се свидят парите за гладка кожа – повярвай ми, не е чак толкова скъпо. Да си постоянен в бръсненето е доста лесно – обръсни само едната си половина, а другата остави леко набола, след което помоли една красива дама да ти каже коя от двете части предпочита.

И ако това не е повод за ставане с 30 минути по-рано (тук на Kingsman може би му настръхва мустака от недоволство и сериозно несъгласие).

Относно продуктите – ще направим следното разделение: бръсначи, пяна за бръснене, и афтършейв.

Бръсначът – повелителят на гладката кожа

brasnach

Добрият бръснач е най-важното условие за гладка кожа. Един джентълмен има само две опции за наистина гладко бръснене – класическият бръснач и двустранната стара самобръсначка.

Ще започнем с властелина на бръсненето – бръсначът.

Повечето от нас надали помнят ерата на бръсначите като основно средство за справяне с наболите косми, камо ли пък да отидат на истински бръснар и да поверят тази задача на някой друг. Бръсначът се прави от стомана подобна на японските бойни мечове „Катана“ – много твърда и почти без износване. Попадал съм на бръсначи на над 80 г., които не са били заглаждани над 30 лета и все още да са изключително остри.  Най-важната черта на всеки един бръснач е неговото заточване – все пак най-вероятно няма да намериш чисто ново острие, което да е минало през процеса на доброто старо ръчно заточване. Смята се, че бръснача е първата инвестиция, която младия джентълмен прави, и която издържа цял живот.

Именно за това всеки бръснач се заточва специално за нуждите на неговия изискан ползвател.

Как да наточите бръснача?

Наточването на бръснача плаши доста мъже, въпреки това тази задача не е толкова трудна, след като знаете как да го направите правилно.

Това кратко ръководство ще ви упътва:

Почистете камъка, на който ще заточвате бръснача: помня, че дядо имаше точило на село, което представляваше камък с дръжка при въртенето, на който се обливаше с вода. Това играеше ролята на смазка и в тази връзка ако ще използвате камък, трябва да имате такава.

Ако не е вода, може да е малко масло или дори пяна за бръснене. Лубрикантът в случая има две цели. Първо, той не позволява на ножа да се загрее от триенето в камъка, което може да предизвика и известно изкривяване на метала, което пък ще го съсипе.

tochilo

Второ, водата или изобщо смазката, която използвате, изчиства бръснача от всякакви стоманени и каменни частици по време на неговото усъвършенстване. За да свършите перфектно работата, нужна ви е гладка повърхност, върху която да приплъзвате острието.

Ако използвате керамичен камък, нямате нужда от смазка.

Поставете бръснача идеално равно върху камъка, така че цялата дължина на острието да го докосва и прилагайте умерен натиск. Ако допрете само върха до камъка, ще получите остър връх и тъп край, което е нежелателно. Продължете да наточвате, докато острието стане достатъчно остро. Как да определите дали е такова? Бърз начин да разберете това е като го тествате върху палеца си. Ако лесно потъне в нокътя ви, значи е наточен, ако се приплъзне по него, значи има нужда от още малко работа с точилото.

Наточването с подобно точило е само един от начините и го споменах най-вече, защото старите ни дядовци имаха подобен инструмент. Джентълменът в наши дни би имал известни затруднения да вкара такъв вид точило в дома си. Затова най-удачно би било да използвате такива, каквито има в традиционните барбър шопове или по наше му – бръснарници.

razor

Принципът на работа е същия. А времето необходимо за усъвършенстване на острието зависи от състоянието на бръснача. Ако е в добра форма, 8 до 10 завъртания във всяка посока би трябвало да бъдат достатъчни. Ако е в много лошо състояние, най-добре е да го изпратите на професионален ножар. Много мъже избягват използването на бръснач, защото смятат, че ще трябва да го заточват всеки път, когато се бръснат. Всъщност, ако го съхранявате и поддържате правилно, няма да се налага да го заостряте толкова често. Повечето добри остриета могат да изкарат от 6 до 8 седмици, без да бъдат заостряни.


Как да го използвате бръснача, така че да не си прережете гърлото?

Вижте това страхотно видео на колегите от artofmanliness.com, което подробно описва процеса:


Двустранната самобръсначка – най-добрият приятел на джентълмена.

Да, онази същата, която баща ти и дядо ти са ползвали (дядо ми и до ден днешен ползва такава). Това е най-близката алтернатива до бръснача, но идва с няколко допълнителни преимущества:

  • Сменяеми ножчета, което означава, че няма да се налага да остриш и да полираш бръснача си;
  • Ергономична дръжка, която дава повече контрол и не се налага да привикваш към друг тип държач;
  • Бързина на бръснене – с бръснача трябва да внимаваш да не останеш без сънна артерия…

Остриетата са направени от висококачествена стомана – някои са с платинено и/или иридиево покритие. Бръсненето с тях е истинско удоволствие, тъй като има баланса между остротата и гладкостта на бръснача и лекотата на бръснене на така наречените “cartridge“ самобръсначки, или както си ги знаем – самобръсначки с бръснарски ножчета. Недостатък е, че се изисква свикване с идеята, че трябва да се внимава, защото целта на всяко бръснене е намаляване на брадата, а не елиминирането ѝ (освен ако не си индианец).

Пяна за бръснене и четка за пяна

Има най-различни формули за най-добрата пяна за бръснене. Някои хора предпочитат геловете, други все още не са изменили на крем „Каро“. Познай обаче коя алтернатива ще ти предложа?

Забрави за всичко, което излиза под налягане – газовете в кутийката имат странната тенденция да намаляват качеството на пяната. Най-добрите алтернативи са кремовете в тубичка, като този, който цитирах току-що. Има и специализирани сапуни за бръснене, но те се използват все по-рядко, а кремовете дават почти същото качество, и то веднага.

Има един бърз тест, който можеш да направиш, преди да нанесеш каквото и да е на лицето си – втрий малка част от новия продукт на вътрешната страна на лактите.

shaving-brushАко до 15 минути на мястото не се появят сърбеж или зачервяване – можеш да го ползваш. Избери си продукт, който отговаря на твоите изисквания. И все пак по-удачно е да избереш такъв за чувствителна кожа.

Четката за бръснене е другата част от пъзела.

За нея се използва естествен косъм, най-често от язовец или глиган, но се срещат и такива със синтетичен. Тях разбира се не ги препоръчваме. Има три вида четки според твърдостта на косъма, като този, който ще ползваш зависи от предпочитанията ти. Използването на четка е задължително, защото само по този начин се вкарва пяна под косъмчетата, което кара брадата да се надигне и да бъде отсечена по-близо до кожата.

Автършейв – доста пренебрегвана тема в света на бръсненето.

Както може би сам си се досетил, става въпрос за онова щипещото нещо, което неизбежно трябва да си сложиш, за да намалиш броя на пъпките след бръснене (ако си ползвал класиката „Тройная одеколон“, знаеш за какво изтръпване става въпрос – не си го пил, нали?).

Разглеждаме два основни вида продукти – одеколони и балсами за след бръснене. Тук ще се наложи да изневерим за момент на идеята за „олд фешън“ бръсненето, защото моя опит показа нагледно, че балсамите вършат по-добра работа от одеколоните, когато опрем до омекотяване и успокояване на кожата. И все пак, ако не предпочиташ балсама, и одеколона ще ти свърши добра работа, само където ще подскачаш малко повече.

Гладкото бръснене – стъпка по стъпка

самобръсначка

Метода по-долу е само препоръчителен. Може да го пригодиш към твоя стил.

Необходими продукти:

Бръснач / Самобръсначка с две остриета, Крем за бръснене, Четка за бръснене, Чаша с гореща вода

Започни с влизане под душа – горещата вода омекотява косъма и кара кожата около фоликулите да се свие, което изнася косъма напред. Ако си много нетърпелив – използвай кърпа, потопена в гореща вода върху лицето за 5 минути. Преди да завъртиш кранчето на душа, обаче, потопи четката в чашата с гореща вода.

Така и четката ще стане по-мека, а и по-лесна за употреба.

След като си си взел душ, сложи малко крем за бръснене върху четката, изхвърли горещата вода от чашата и остави съвсем мъничко.

С кръгови движения в двете посоки създай обемиста пяна. Със същите движения нанеси пяната по предварително навлажнената кожа на лицето. Старай се да повдигнеш всяко едно косъмче. Изплакни бръснача / самобръсначката (Надявам се вече си захвърлил онези изчадия с 2,3 и повече ножчета!) под гореща вода.

Започни да бръснеш по посока на косъма с къси и равномерни движения (това правило търпи някои отклонения, но тъй като всекидневното бръснене трябва да е максимално комфортно и с минимални затруднения, приемаме факта, че правилото е в сила). Нека острието едва да допира кожата и да върви под ъгъл от около 30 градуса.

След като приключиш бръсненето, веднага изплакни кожата с ледена вода.

Това ще затвори порите и ще предпази от евентуални раздразнения. Нанеси лосион или одеколон – каквото решиш.

Измий принадлежностите си и ги остави да изсъхнат добре.

Ако ползваш бръснач – остави го отворен и върху кърпа. Ако ползваш самобръсначка – извади ножчето от държачите и подпри самобръсначката с главата надолу.


В този толкова динамичен и скучен свят, преоткриването на този така забравен мъжки ритуал може да ти донесе и много дивиденти. Представи си само как полагаш старание и усилия да премахнеш с хирургическа прецизност всяко едно косъмче от лицето си, защото знаеш, че дамата, с която имаш среща със сигурност ще види, а може би и ще усети разликата между набързо обръсналия се мъж и идеално гладкия изглед на кожата на един джентълмен. И повярвай ми, докосне ли се една дама до един прекрасно избръснат господин, тя веднага ще направи асоциация със сигурността и доверието, което е усещала в своя роден дом, гледайки как баща и всекидневно прави това, което други смятат за мъчение. Дори и само заради тази мисъл, братко, бръсни се като мъж. Бръсни се всеки ден. Желая ти гладко бръснене!