Как се лъскат и поддържат обувки

Както демонстрира в своя първи запис „малкия“ Стиви Уондър – всичко зависи от пръстите! Така стоят нещата и с лъскането на обувките.

line

Ако желаете да разберете как се управлява ресторант например, може да се обърнете да речем към шеф Манчев. А ако искате да знаете как правилно да полирате обувките си, същата логика следва да потърсите съветите на мис Олга Берлути, доайен на обувната индустрия и пионер в иновативните оцветители и патиновите методи на авторитетна марка с традиции, носеща нейното име. Качествените обувки имат дълъг живот, стига добре се грижите за тях.

Необходима е внимателна поддръжка ако искаме скъпия чипик на крака ни да запази своята свежест за вечни времена. Цялото това усилие ще ни донесе и няколко допълнителни минути във вид на медитация, преди да разгледаме завършеното си перфектно джентълменско отражение в огледалото. За тази цел мис Берлути ще ни преведе през целия процес на почистване и лъскане… на обувките, стъпка по стъпка:

Почистване и овлажняване

line

shoes

Кожата си е кожа и за да я запазим в най-добрия й вид, тя трябва да се почиства и подхранва, така че да няма петна и сухи пукнатини.

Първо, поставете дървени обувалки в обувката, за да запазите добрата им форма и махнете връзките (ако има такива), за да не получите по светли ивици, там където те минават над кожата на обувката (не е задължително), а после почистете и ръцете си. С помощта на чиста кърпа отстранете прахта и мръсотията, вкопчила се по повърхността на кожата.

По шевовете използвайте мека, стара и разрошена четка за зъби.

След което увийте стара памучна тениска около показалеца и средния си пръст и добавете тънки ивички лак за обувки (най-доброто в случая е това масло от норка) и разтрийте с кръгообразни движения. Обърнете специално внимание на гънките придобити от ходенето, както и на участъците с ожулвания.

Това спомага за заличаването на пукнатини и омекотява кожата, подпомагайки по-добрата абсорбация на лака. Оставете обувките да изсъхнат за няколко минути.

Полирайте

line

shoes2

Крем или вакса за полиране ще помогне за възстановяването на цвета на кожата, както и на нейния блясък, които може и да са избледнели от експлоатацията на обувките. След това идва ред и на боята за обувки – изберете цвета, който ще им подхожда – в идеалния случай той е един тон по-светъл от цвета на кожата, за да не потъмнее твърде забележимо след нанасяне.

Ако не сте сигурни как цвета ще бъде поет от кожата, използвайте вътрешността на петата, за да направите проба и да се уверите, че ви харесва.

Вземете парче памучен плат или четка и нанесете боята със същите стабилни кръгообразни движения. Пригладете обувките енергично с четка от конски косъм и ги оставете да изсъхнат за още няколко минути. Не спирайте до тук!

Глазирайте кожата

line

shoes3

Тук идва огромната разлика между поддържането на обувката просто така и истинската грижа за този така важен мъжки атрибут. Много хора ще приключат на втория етап, но ако искате да постигнете военен блясък, нуждаете се от малко „плюнка и лъскане“ – или по-скоро от вода и вакса. Сложете малко вода в капака от кутията на полиращата вакса за обувки.

Увийте чистата част от памучния парцал около показалеца и средния си пръст и вземете малко от ваксата, като я разнасяте с енергични кръгови движения. Следва леко да поръсите обувката с вода, след което разнесете с влажното парцалче по кожата.

След това включете отново ваксата за обувки, внимателно смесвайки я с водата.

Стремете се да използвате минимално количество вакса и вода (само няколко капки), разнасяйки ги с бързи полиращи движения.

940x449_lacets

Идеята е да се запълнят порите на кожата, така че да се постигне плавен стъкло-подобен ефект, което ще допринесе за огледалния блясък. Ще отнеме известно време и търпение докато слоевете от вакса напълно се изградят.

И накрая, вземете найлонов дамски чорап (ако ви е под ръка – няма да ви съдим) и полирайте кожата, за да направите блясъка наистина ослепителен.

Ако няма да се обувате веднага, не махайте дървените калъпи, за да не се загуби първоначалната форма на обувката или ги наложете на момента, демонстрирайки на всеки перфектно лъснатите си кожени чепици.

line

Пуснете си това видео, в което самата г-жа Берлути обяснява подробно, с типичното френско звучене, целия процес по почистването на обувки:

Тази жена определено е влюбена в работата си!

Какъв е правилният начин да вържете обувки

line

Преди много години херцогът на Уиндзор научил от баба си двоен възел за връзване на обувки, който не им позволявал да се развързват по време на военните паради и официалните церемонии – все пак човек с неговия ранг не може да изглежда добре в очите на обществото, ако трябва всеки път да коленичи, за да си връзва обувките. Именно тази техника ще ви демонстрираме чрез видеото и инфографиката отдолу, тъй като джентълмен с изключително добре лъсната обувка, заслужава да има и изключителен възел.

corps_article_lacets

Не схванахте ли? Затова сме осигурили и видео:

line

Е, това бяха съветите на Берлути за поддържането на перфектните кожени обувки. Какви обаче са вашите? Оставете коментар: