Нова реклама на Nike предизвика противоречиви реакции

Нова видео реклама на спортния гигант Nike от тази седмица предизвика противоречиви реакции, предава Reuters.

Видеото показва арабски жени да тренират разнообразни спортове, което е нетипично за по-консервативните общества, откъдето те произхождат. С кампанията Nike отново опитва да разбие стереотипите по отношение на жените, водещи домашно обвързан живот.

Първите кадри показват жена, нервно надничаща от врата, да оправя забрадката си, преди да излезе да бяга на улицата.

Женски глас със саудитски диалект пита зад кадър: „Какво ще кажат хората за теб?“

Клипът е заснет в Персийския залив, в емирство Дубай. За 48 часа той е споделен 75 хил. пъти в Twitter и е видян почти 400 хил. пъти в YouTube.

Според някои зрители рекламата изопачава живота на арабските жени. Нада Сахими коментира в Instagram: „Мисля, че тази реклама е категоричен провал. Това не е вярното представяне на арабските мюсюлмански жени. Ние не носим хиджаб и не тичаме по улиците. Срам за Nike“.

„Рекламата, която акцентира върху несигурността на жените в обществото, се задълбава и се превръща в инструмент за влияние, а не просто в продукт“, коментира от друга страна Сара Ал Заукари, говорител на Международния червен кръст в Ирак, в своята Twitter страница.

Заснет в по-старите и изостанали предградия на луксозния свят на Дубай, видеото отразява трудностите, пред които са изправени жени в региона и някои от спортните звезди в него. Например, 24-годишната състезателка по паркур Амал Мурад. Тя споделя, че да преодолее съпротивата на баща си да я пусне да тренира в спортна зала, където има само мъже, е била най-трудната й битка. „Да убедя баща ми беше най-трудната част… ако искате нещо достатъчно силно, обаче, и се придържате към това нещо, вие можете да го направите“, казва Мурад, която сега преподава в смесена фитнес група.

Спортуващите жени са рядка гледка в голяма част от региона. Спортните зали за тях са малко, зле оборудвани и обикновено много по-скъпи, отколкото за мъжете. В Саудитска Арабия физическо възпитание е забранено във всички държавни училища за момичета, а дамските спортни зали са незаконни, защото женският спорт се счита за неислямска дейност.