Вратовръзката – разликата между неглижето и стила

На пръв поглед вратовръзката е едно вино парче плат, което контрастира с цветовете на дрехите ви и няма реална функция. Това не е точно така. Вратовръзката е една от онези щрихи, които са тънката граница между неглижирания външен вид и стилното облекло.

Опитайте да си направите един социален експеримент.

Облече си панталон, риза и сако, но оставете горните 1-2 копчета на ризата разкопчани. Излезте с приятели и най-често ще ви запитат – „къде е купонът довечера?“ След седмица се облечете със същите дрехи, но този път добавете и вратовръзка. Въпросите тогава най-често ще са – „за къде си се нагласил така?“

Всъщност и в двата случая сте се пременил в чист и спретнат вид. Аз лично винаги съм твърдял, че мъжът изглежда като истински мъж, когато е в костюм. Но да оставим това настрана и да се върнем към вратовръзките.

По принцип те са малък и дори незабележим детайл, но истината е, че хората първо забелязват тях. Именно от вратовръзката околните ще започнат да ви преценяват нататък. Първата мисъл най-често ще е, че сте сериозен човек, с когото околните е добре да се съобразяват. Това е един вид заслуга за уважение.

Е, има и случаи, в които ефектът е коренно обратен. Те са, когато вратовръзката ви е прекалено купонджийска или дори детска. Тогава оценката насреща ще е, че сте несериозен и лековат човек.

Малко по-долу ще откриете няколко доста добри варианта за носене на вратовръзка, предложени от колегите от GQ, но моят по-добър съвет е винаги да се консултирате с жена. Ако една жена ви хареса с дадена вратовръзка, не се чудете много, ами вадете кредитната карта и купувайте, защото, където е една, там са и две, и три, и четири…

Автор: Десислав Янкулов