Samsung потвърдиха, че ще представят Exynos 2200 с AMD GPU на 11 януари

Samsung разработват собствена серия процесори за смартфони с името Exynos, която се очаква да получи сериозен ъпгрейд. Компанията си партнира активно с AMD в оптимизирането на уникалните им технологии за мобилни устройства. Сътрудничеството продължава вече няколко тримесечия, които се очаква да ускорят премиерата на първия Exynos процесор, който има AMD GPU.

Добрата новина е, че премиерата ще стане по-скоро, отколкото мнозина очакваха, като вече знаем и конкретната дата.

Oт Samsung потвърдиха официално, че ще представят Exynos 2200 – следващият флагман от серията на 11 януари. Любопитното е, че краткият туит се споменава и поддръжката на RDNA2 технологията, която се използва от видео картите на AMD.

Допълнителният хаштаг „PlaytimeIsOver“ публикуван в съобщението на Samsung Semiconductor в Twitter също е заявка, че може да очакваме впечатляваща графична производителност. Oчаква се Samsung Exynos 2200 да се използва и от някои версии на Galaxy S22 смартфоните.

 

 

При всички положения технологиите на AMD ще допринесат за популярността на новите флагмани на Samsung. Интеграцията на графичен чип с RDNA 2 архитектурата, която се използва от AMD RX 6000 видео картите, Sony PS5 и Xbox Series X ще е най-интересната характеристика на Galaxy S22. Teхническите параметри засега не са известни, но може да очакваме сериозни подобрения в сферата на гейминга.

Резултати от бенчмаркове разкриват, че Exynos 2200 ще бъде с около 20% по-бърз от своя предшественик. Възможно е разликата да е дори още по-осезаема при извършване на определени задачи, особено когато става въпрос за графична производителност. Очакванията са максималната работна честота да достига до 1250MHz, като AMD GPU ще е оптимизиран за 144Hz честота за опресняване и последните версии на Wi-Fi и Bluetooth.

Събитието на 11 януари ще се проведе само дни след края на CES 2022. Възможно е заедно с Exynos 2200 да видим и бюджетното предложение Galaxy S21 FE, чиято премиера се очаква през януари.