Стана ясно дали добавките за масло за двигателя са полезни ВИДЕО

Маслените добавки се продават като полезни продукти за двигателя. Обикновено се смята, че намаляват износването, удължават живота на маслото и почистват вредните отлагания. Но според поредица от лабораторни тестове и анализи, маслените добавки могат да причинят много повече вреда, отколкото полза.

Каналът Motor Oil Geek в YouTube започна да проучва фактите, за да разбере дали най-популярните добавки за масла на пазара са полезни за подобряване на състоянитео на двигателя.

Водещият Лейк Спийд-младши е прекарал 12 години като специалист по маслата за Joe Gibbs Racing, така че ако някой знае как работи маслото, това е той.

За този тест Speed ​​​​Jr. е избрал девет маслени добавки, които могат да бъдат намерени на рафтовете на всеки магазин за авточасти. Продукти като Marvel Mystery Oil, Lucas Stabilizer, Rislone ZDDP Supplement и Seafoam oil treating са изключително популярни, но според този тест е по-добре да избягвате да ги използвате в моторното масло.

Важно е да се разбере, че моторното масло вече е много сложна, прецизно разработена смес. Създадено е в лаборатория от екип инженери, които са го проектирали да работи в специфични условия. Добавянето на добавка към сместа, без значение колко добре е формулирана, винаги ще влоши свойствата на базовото масло.

Резултатът, според Спийд – младши, е по-кратък живот на маслото и вероятно повече износване. „Ако ви е необходимо да добавяте добавка към маслото, значи имате неправилното масло“, казва той.

По време на тест за окисление, експертът открива, че Lucas Stabilizer и Marvel Mystery Oil увеличават вискозитета на маслото и причиняват дисбаланс в сместа, намалявайки ефективността на маслото.

В отделен тест той установява, че морската пяна извлича вода от атмосферата (водата в двигателя е вредна) и всъщност изкипява, преди двигателят да достигне работна температура.

Друга добавка, Oil Extreme, е особено опасна за двигатели с директно впръскване, казва Спийд-младши. Големите количества калций и натрий всъщност могат да причинят предварително запалване при ниска скорост, което потенциално може да причини сериозни вреди.

Добавката Rislone също е лоша, казва специалистът, защото повишава киселинността на маслото, отваряйки двигателя за повреда от корозия и прекомерно износване на лагерите.

Накратко, Спийд-младши казва, че трябва да избягвате маслените добавки и вместо това да изберете правилното базово масло за вашия двигател. „По същество това е химическа рулетка, когато добавите добавка към вашето масло“, казва той.

Въпреки че добавките за масло са лоши, не трябва да премахвате добавките за гориво, казва специалистът. Всяка добавка за гориво на основните марки съдържа химикал, наречен полиетерамин, детергент, който почиства инжекторите и премахва отлаганията в горивната камера.

Почистването на инжекторите означава по-добро разпръскване на горивото по време на процеса на горене, което води до повишена мощност и ефективност. Така че, ако искате да подобрите състоянието на вашия двигател, започнете с горивната система, а не с маслото.  

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!