Панатинайкос е вперил поглед в трона на Реал Мадрид

Отборите на Реал Мадрид и Панатинайкос ще си оспорват титлата в последния мач за сезона в Евролигата. Двата тима излизат един срещу друг в големия финал в най-силния клубен европейски турнир. Сблъсъкът между двата най-добри отбора в европейския баскетбол започва тази вечер от 21:00 часа на неутралния терен в зала “Юбер Арена” в Берлин.

Мадридчани ще се опитат да защитят трофея си и да го спечелят във втора поредна година.

“Лос бланкос” са най-успешния отбор в историята на Евролигата с 11 завоювани отличия, докато Панатинайкос е на четвъртата позиция с 6. Ако “детелините” стигнат до триумфа, то те ще излязат еднолично на третото място по брой трофеи, изпреварвайки Макаби Тел Авив, и ще се доближат на една титла от втория ЦСКА Москва. ПАО се завърна на Финалната четворка за първи път от 2011-а насам, когато за последно грабна златото.

Тимът на Реал беше най-добрият отбор в редовния сезон, а след това мина като товарен влак през Баскония с 3-0 на четвъртфиналите. Момчетата на Чус Матео си заслужиха място на финала след победа с 87:76 над Олимпиакос на полуфиналите в двубой, в който поеха инициативата още от първата четвърт и не изпуснаха контрол върху двубоя. Така “белите” вече могат да мечтаят за 12-а титла от турнира.

Панатинайкос пък оправда вложените финансови средства през миналото лято със силен сезон, който върна спящия гигант в елита на европейския баскетбол. ПАО се класира за първата си Финална четворка от над десетилетие след труден успех с 3-2 победи над Макаби Тел Авив на четвъртфиналите. В първия полуфинал в петък пък отборът на Ергин Атаман се разправи с Фенербахче и го надигра със 73:57.

В редовния сезон Реал и Панатинайкос си размениха по една победа като гост, като мадридчани спечелиха с 90:78 в Атина през декември, а след това ПАО си върна с успех с 97:86 в “УиЗинк Сентър” в Мадрид.

Атмосферата в “Юбер Арена” ще допадне повече на баскетболистите на Панатинайкос, тъй като около 4000 техни привърженици подкрепят тима през уикенда на Финалната четворка. От другата страна пък феновете на Реал в германската столица са около 500.

Последвайте каналите ни в: