Samsung разработват камера за смартфони, която работи като човешкото око

Samsung продължават да допринасят значително за камера технологиите в мобилната индустрия. Teхнологии като ISOCELL сензорите еволюират с невероятни темпове и стават по-добри с всяка изминала година. Следващата голяма иновация на компанията е първият камера модул с RGBW цветен филтър, разработен в сътрудничество с TECNO Mobile.

Съвместният проект води до разработката на ISOCELL GWB – първият сензор с технологията, който има RGBW филтър.

За разлика от първоначалните очаквания за 50МР резолюция от Samsung изненадват анализаторите с още по-добри параметри от 64 мегапиксела. Потребителите могат да очакват впечатляващи възможности за мобилна фотография.

Вицепрезидентът на R&D дивизията на Samsung Electronics China по време на презентирането на модула го определи като „най-близкия до структурата на човешкото око“. Първите смартфони, които са оборудвани с ISOCELL GWB логично ще бъдат произведени от TECNO и Samsung, като премиерата се очаква през 2022г., съобщава AndroidCommunity.

 

 

Добавянето на бял пиксел към RGB филтъра допринася за по-добра светлочувствителност на сензора. Смарт подреждането на  субпикселите осигурява по-ярки изображения и по-добри цветове при ниска осветеност. Анализаторите дори смятат, че Samsung разработват още една камера за смартфони с RGBW сензор.

Това не е първият път, в който технологията се използва в реални устройства на пазара. Huawei P8 използваше Sony IMX278 сензор с RGBW филтър при премиерата си през 2015г. След това Vivo и Oppo също демонстрираха собствени прототипи, които добавят бял пиксел към традиционната структура.

Инвестициите на Samsung им предоставят възможност за ускорено развитие на технологиите и да увеличат резолюцията на RGBW сензорите до 64МР.