Експерт каза как да спрем скърцането на спирачките на колата

Автомобилен експерт назова причините, поради които спирачките скърцат. Ако собственикът на колата е чул само леко скърцане или шум при спиране, най-вероятно няма причина за безпокойство. Много производители на спирачни накладки потвърждават, че подобни звуци не са признак на дефект, отбелязва техническият инструктор на международна мрежа от автосервизни центрове.

Въпреки това, ако звуците станат по-изразени, това може да означава, че спирачната система не е била поддържана правилно.

Често срещана грешка е смяната на накладки без проверка на спирачните дискове. Когато това се случи, по дисковете може да се появят ръбове или канали, което показва неравномерно износване.

Следователно смяната на накладки без пълна диагностика на спирачната система е грешен подход.

Друга често срещана грешка, която води до неизправности и външни звуци в спирачната система, е неправилният избор на накладки и дискове.

Обикновено производителите на части препоръчват използването на дискове и накладки от една и съща марка, което гарантира най-добра производителност.

Някои собственици на автомобили обаче предпочитат да избират евтини накладки. В този случай е възможно използването на нискокачествени материали да доведе до скърцане и шум по време на работа.

Следователно пестенето от важни части като накладките може да доведе до дискомфорт по време на шофиране, тъй като водачите ще чуват различни звуци като скърцане и шумове.

Причината за неприятните звуци може да е непълното отделяне на накладката от спирачния диск. Трябва да има малък просвет между тези компоненти, което позволява на системата да се охлажда чрез циркулация на въздуха. Ако тази празнинана липсва, нагряването може да причини характерно скърцане при спиране.

Следващата причина за неприятните звуци е неправилната инсталация на накладките. Понякога при смяна на въпросната част леглото на накладките не се почиства достатъчно старателно, което може да доведе до прищипване на тампони и затруднено движение. В такива случаи подложката не може да се отдалечи от диска, което причинява триене и звуци.

Също така си струва да се има предвид, че някои спирачни системи използват специални пружини, които са предназначени да отместват накладката от диска на определено минимално разстояние. Ако те се изгубят или инсталират неправилно, системата може да не функционира както трябва и отново да се появят звуци.