Най-добрите антивирусни програми за компютри с Windows през 2021

Windows е най-разпространената операционна система за компютри и хакерите имат голям интерес към нея. Затова тя е обект на доста атаки, вируси, фишинг схеми и какво ли още не. PCWorld ни показва най-добрите антивирусни програми за Windows, които могат да помогнат да подобрим сигурността на компютъра си.

Антивирусният софтуер не дава 100% защита, но значително повишава сигурността на системата.

Все пак потребителят не трябва да пренебрегва базовите правила за сигурност, да не кликва на непознати линкове, да не отваря прикачени файлове от съмнителни податели и др. Също така няма нужда да се инсталират всички антивирусни приложения от списъка. Едно-две, но избрани според типичната дейност на потребителя, са по-добро решение.

 

Norton 360 Deluxe

Това е преимум услуга, която е платена. Тя предлага богат набор от функции, включително VPN, мониторинг на Dark Web, а един лиценз може да се използва за няколко устройства у дома. Има сканиране в реално време, проверки на съмнителни файлове и др.

 

 

AVG Internet Security

Бюджетно платено решение, което дава неограничен брой инсталации с един лиценз. Предлага по-малко допълнителни функции, но всичко необходимо за основна защита в интернет.

 

 

Windows Security

Това е вградената в Windows 10 антивирусна програма. Тя е безплатна, но предлага високо ниво на защита, включително от криптовируси. Интерфейсът и възможностите изглеждат ограничени, защото програмата върши по-голямата част от задачите си автоматично. Затова може да не е подходяща за потребители с по-специфични изисквания.

 

 

Trend Micro Maximum Security

Тази програма е насочена към начинаещите потребители. Тя също предлага високо ниво на сигурност, но и опростен интерфейс, който позволява по-лесно управление на различните ѝ функции.

 

 

Какво да търсим в антивирусен софтуер

Има още много антивирусни програми извън тези предложения. Може да се инсталирате всяко друго. Има няколко неща, които трябва да имате предвид, за да направите правилния избор. Проверете в интернет резултатите от тестовете на дадените приложения. Трябва да имат висок процент на успешно засечени заплахи, да имат ниско влияние върху системните ресурси и интерфейс, който да е лесен за използване. Някои от тях предлагат защитна стена (firewall), докато други изискват допълнително инсталиране на такава функция, а тя е силно препоръчителна и практически задължитлена.