Празник на детето – Google поздравява всички деца

Google отново са на празнична вълна, като този път причината е международният ден на детето, който отбелязваме днес. Дългогодишната традиция за почитане на тази дата в страната ни от годините след Втората световна война. Датата 1 юни е възприета от повечето страни от съветския блок, сред които и България. 

Масовото отбелязване на 1 юни стартира през 1950г.

или няколко месеца след като с решение на Международната федерация на жените се учредява тази дата като ден за защита на децата. Конкретната идея за възприемането на 1 юни е лансирана още на Световната конференция по въпросите на детското здраве. Това събитие се провежда още през 1925г. в Женева.

В първите години след масовите чествания 1 юни се използва и за разпространение на политически слогани в подкрепа на господстващия режим в страните. Припомняме ви също, че ООН и ЮНЕСКО вече взеха официално решение да определят 20 ноември за Световен на децата, което се случва през 1954г.

 

 

Въпреки това повечето страни не се съобразяват с предписанията им, решавайки да продължат с националните традиции в отбелязването на празника. Именно заради това повечето арабски страни възприемат 4 юли или 30 август за Ден да детето. 

Unicef също са доста активни с събирането на средства и подпомагането на различни кампании в защитата на децата по цял свят. Тазгодишното издание ще бъде посрещнато подобаващо и на територията на България, където са предвидени много безплатни забавления за децата и техните родители.

Така например в някои музеи и галерии ще има специални програми за малчуганите. Днес безплатно ще работи и Зоологическата градина в София, като подобни инициатива ще има и в другите градове из страната. 

Предвидени са още различни конкурси, музикални изпълнения и концерти, които да поддържат доброто настроение на всички на днешния ден, независимо къде се намирате.

Международният ден на детето разполага и със собствено знаме. Този флаг представлява стилистични фигури в четири цвята, които символизират разнообразието и толерантността, които са позиционирани на зелен фон.

 

Oще от Digital: Най-забавните драскулки на Google през годините