Как да се насладиш на пура?

… и да я изпушиш правилно!

Димът от пура е като аромата на кафе – толкова мощен и екзотичен, че е възможно да му се насладиш, без изобщо да пушиш. Нека не се лъжем – пурите притежават определена притегателна сила. Както пише добрият стар Ивлин Уо,

и най-безуспешният и гибелен ден изглежда приятен погледнат през синия ароматен дим на хаванска пура.

Пурата все още е ароматният маркер на плутократа, международно признатият символ на тънещия в разкош богаташ, който пръска пари.

И щом започнеш да пушиш – да пушиш сериозно – се превръща в истинска мания.

Номерът с пурите е да ги пушиш ба-а-а-а-вно.

„Ако харчиш повече от десетачка за една пръчка тютюн, която е идва чак от тропиците, за да се озове в устата ти, не искаш да претупваш това изживяване“, казва Ник Фолкс, ерудираният редактор на GQ, който пуши по една прилична пура всеки ден от живота си. „Ще ти се да разполагаш с достатъчно време, за да изрежеш кръглия край внимателно, да разположиш огъня от кибритената клечка или кедровата треска равномерно по края, да усетиш първите нотки на майсторски смесен зрял тютюн, които танцуват по небцето ти, да се насладиш на букета от вкусове и аромати, които се трупат и обогатяват, докато пурата се превръща в пепел.“

Единствените пури, които си струва да пушиш са навити или в или в Доминиканската република. И двата вида се продават с бандерол около кутията – зеленикаво листче хартия, което изглежда като изпаднало от кутия на „Монополи“.

Има пет големи марки пури – три кубински и две доминикански.

В низходящ ред се подреждат така:

Кубинските са Bolivar (най-близкият еквивалент на оръжие за масово унищожение, което островът притежава), Cohiba (все още най-модната пура, която можеш да пушиш), и Н. Upmann – деликатна пура, предпочитана от Кенеди и кръстена на немски банкер, който толкова обичал пурите, че се преместил в Куба и основал собствена марка.

cenedy

Доминиканските са Davidoff (силна и благородна) и Avo (мека и кръстена на един пианист, който продавал пури на парче от една стъкленица над пианото си). Етикетите информират каква марка пушиш, но в момента се шири и модата на небрандираните пури, за които вероятността да са били смачкани при опаковането е по-малка, а качеството им е интригуващо.

Ако ги държиш у дома, ще ти трябва подходящ хумидор, в който да ги съхраняваш и който често да бъде зареждан с дестилирана вода. Най-добрите се произвеждат от Davidoff, Griffin и Linley (които могат да ти изработят хумидор дори във формата на къщата ти – на цената на истинската ти къща). Един от любимите на разбирачите е Davidoff Zino от плексиглас, който не само струва около сто лири, но и ти позволява да видиш колко пури ти остават. Температурата трябва да се поддържа около 16-18 градуса при 65-70% относителна влажност на въздуха.

Ако излизаш с пурите си, ще ти трябва кожен калъф. Най-добрите се намират из магазините за кожени изделия във Флоренция, но можеш да се сдобиеш със сносен и в кварталния магазин (ако той случайно е Selfridges, разбира се, което май няма как да стане).

Ще ти трябва и резачка за пури: малка пластмасова или метална гилотина, или нещо по-екстравагантно като ножици за пури.

И моля те, запомни: никога, при никакви обстоятелства не пали пура с бензинова запалка!

Не само е невъобразимо просташко, но и пурата ти ще има вкус като на близката бензиностанция. Използвай запалка с огън без аромат, дълга кибритена клечка (и то след като фосфорът е изгорял) или най-добре кедрова треска.

Правилният начин за пушене на пура според Арнолд Шварценегер

line

И преди да продължим с размера на пурите, нека се спрем на един от най-емблематичните пушачи на тези тютюневи съкровища – Терминатора.

Където е Арнолд Шварценегер, там е и неговата пура!

Дали ще трепе терористи, ще е на лов за хищници или ще кара танк, героите на Арни в повечето случаи са лапнали тежка, ароматна пура. Това важи и за стила му на живот и в реалността – той пуши пури от десетки години.

През 1996 г. мистър Арнолд облича корицата на специализираното списание за тютюневи изделия Cigar Aficionado. Миналата година пък е удостоен с наградата Spectator’s Cigar Smoker или преведено на нашенски – Пушач на годината.

В шоуто на Jimmy Fallon, Шварценегер разказа за един от най-лошите си моменти с пушенето на пура. Освен това той сподели и своите 3 основни правила, когато става въпрос за поведение с любимата тютюнева пръчица:

schwarzenegger-cigar

  1. Не кашляй – това ще те направи да изглеждаш като аматьор
  2. Не облизвай пурата – това ще я накара да гори бавно. А и може да се почувстваш неудобно като мъж ако започнеш да ближеш пура!
  3. Изглеждай готино докато пушиш! Сложи я в устата си, запали я, завърти я бавно, настрой леко блуждаещия поглед и се наслади на момента.

Гледайте видеото по-горе, за да разберете как Арнолд пуши пури.

Размерите на пурите:

  • Panatella: 10 сантиметра дължина, 26 единици широчина.

Време за пушене: 15 минути.

  • Tres Petit Corona: 10 сантиметра дължина, 40 единици широчина.

Време за пушене: 20 минути

  • Petit Corona: 12,8 сантиметра дължина, 48 единици широчина.

Време за пушене: 25 минути

  • Corona: 14 сантиметра дължина, 42 единици широчина.

Време за пушене: 30 минути

  • Robusto: 12,25 сантиметра дължина, 50 единици широчина.

Време за пушене: 40 минути

  • Lonsdale: 15 сантиметра дължина, 42 единици широчина.

Време за пушене: 50 минути

  • Torpedo: 15,3 сантиметра дължина, 52 единици широчина.

Време за пушене: 6о минути

  • Churchill: 17,5 сантиметра дължина, 47 единици широчина.

Време за пушене: 70 минути

  • Double Corona: 19 сантиметра дължина, 49 единици широчина.

Време за пушене: 90 минути.

Нека броенето да започне сега…


P.S.Ето кои са най-добрите пури. според Cigar Aficionado

Cigar-Aficionado-Top-25