Невероятната история на едно германско „село“

Запознайте се със „СЕЛОТО“ наричано Шахдорф-Щребек, намира се в Германия в близост до град Халберщад.  Защо селото е в кавички и е с големи букви? Защото благодарение на историята си, се е превърнало, като малка държавица със своя валута и свой традиции, освен това е включено в списъка на ЮНЕСКО. Ето и историята.

През 1068 година в каменната кула бил затворен някой си граф Гунцелин.

Дълги месеци пленникът седял затворен, докато чакал семейството му да плати за него откуп. Графът бил много голям фен на играта „Шах“ и научил стражата на тази интересна игра. Скоро, по местенето на фигурите се увлекли и другите жители на Щребек. Постепенно шах-манията завладяла цялото селце.

На герба на селото била изобразена шахматна дъска с кон и пешка, върху документите местната управа слагала печат във вид на шахматна дъска. Дори ветропоказателят върху камбанарията бил боядисан в черно-бяло. Всеки дом бил длъжен да има комплект за шахмат.Bild08

Интересното е, че дори кралете се отнасяли с уважение към това интелектуално село и го освобождавали от различни налози. А жителите по време на тържества устройвали представление „жив шахмат“ без убийства (за забавление).

Съществувал и друг интересен обичай. Ако „чужд“ жених искал да се ожени за местно момиче, той трябвало да играе шах с местен старейшина, който, естествено, бил много силен шахматист. В случай на поражение претендентът не само получавал отказ, но и плащал значителна глоба. Един добър начин за запълване на хазната!

През 1823 г. в училище от 3 клас било въведено изучаването на шахмат. Регулярно се провеждали училищни първенства, а имената на победителите били качвани в офисите по шахмат.

old pic

От 1886 г. в Щребек започва да излиза „Шахматна хроника“, в която се регистрирали всички важни събития от света на шахмата. Селото често посещавали известни гросмайстори, които оставяли автографите си в „Книгата на почетните посетители“.

goingtoschool2

През 1921 администрацията на Щребек се обръща към финансовото министерство с молба да им разреши да пуснат собствена серия парични знаци. Разрешението било получено и в обращение били пуснати бонове с номинации от 25, 50 и 75 пфенига.

download

Върху всеки куп стоял номер, подпис на старейшината и шахматния герб на селото. Шахматната традиция в Щребек не се е загубила и до сега. Почти всички от възрастното население са увлечени от играта. А неотдавна, Щребек, село с население малко повече от 1000 човека, бе включено в Списъка с обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО.