Как да различим успешната брада от загубеняшката?

Брадата има една много специфична роля в живота на всеки мъж. Като цяло лицевото окосмение си е доста пипкава работа, ако искате наистина да казвате нещо с визията си.

Колегите от nymag.com са се постарали да поразсъждават малко по темата и са достигнали до някои интересни заключения, с които да определят коя брада издава успех и коя говори за обратното.

Нека прочетем заедно и да видим.

Вчера чух израза „успяла брада“ за пръв път. Веднага в съзнанието ми изскочиха брадите на Зевс, Мерлин или Карл Ове Кнаусгаард – впечатляващи бради на мъдри хора, които подсказват за дълъг живот изпълнен с постижения. Лицевото окосмение е еквивалентът на Нобеловата награда или грозен лицев белег – ясен знак, че човекът е преживял неща и бил на разни места.

От The New Yorker дадоха дефиниция на термина, като казаха, че „това е триумфален маркер за успех и добре свършена работа… Това е стандартът за човек от развлекателния бизнес, който е изживял една доста интензивна кариера…“ Използвали са лицето на Дейвид Летърман, за да изобразят думите си, чрез неговата брада.

След това се натъкнах на друга статия, публикувана в The Hollywood Reporter, но този път те коментираха пенсионерската брада. Разбира се, че има различни типове бради, щом два напълно отделни материала пишат по няколко-стотин думи по адрес на важността и значението на една брада. Това, което аз извлякох, извън успялата брада, пенсионерската се пуска, за да се обозначи края на една кариера или „когато някой се оттегля от сцената, или шоуто му е свалено, или е в хиатус, тогава когато можеш да се отпуснеш и да ти порасне брада…“ Така е описан идеалът за пост-кариерна брада, каквато има Дейвид Летърман.

Колко объркващо! Това ли е брадата, която сигнализира успеха и стойността? Така ли изглежда онзи успял лидер в офиса, който да материализира идеите си и да каже „майната ви“ на всички, които са срещу него? Как е възможно Летърман да е такъв и в същото време да е точно обратното? Как една брада може да говори за две коренно различни неща?

Всички опити, да се докаже едното или другото, удариха на камък. Аз не виждам разлика между успялата и неуспялата брада. Ако трябва да се задълбочим повече в темата, ще кажа, че със същия успех тази брада може да е пренебрежителната брада, брадата на раздялата, историческата брада, бунтарската брада, депресантската брада или „ще работя в замяна на подслон и храна“ брада.

Внимавайте, приятели, защото не знаете в момента с каква брада се носите.