Колко лесно е да бъдеш мъж

Колко лесно е да бъдеш мъж

От време на време винаги се появява някой велик материал, който да покаже на мъжете какви мъже трябва да бъдат. Събираме около 20-30 точки и гарантираме, че следването им ще ви превърне в мъже, ама от плодовитите, които ги викат дори да оправят чужди жени и черпят във всяка кръчма. Разбира се, текстовете най-често се пишат от пъпчив младеж с чекиджийски мечти за Адриана Лима, пред монитора на своя iMac. Сложил е ключодържател на Bentley на връзката на Lada-та, която нарича ретро автомобил.

Във фейса ще го видите със 100 рози върху капака на BMW-то (взето от приятел) и още много други. И какво точно се крие зад една проста дума с 3 букви? Колкото и да ви се иска, това не е просто сертификат за секс или гаранция за повече пиене, не са парите, които ще намерите в дебната карта, а пътят до всичко това. А той е много, ама много дълъг. Ето какво ще научите по трудния начин, колкото и да не ви се иска. 


1. Чест

Няма нищо общо с „Medal of Honor“, нито с надувките в киното. Честта е нещо мистично, което се дава веднъж и е толкова нежно и слабо, че се заличава завинаги. Необходима е само една грешка, за да я зачеркнете и да се лишите от титлата на живота, защото друга не се дава. Ето защо японският пилот, който бомбардира Орегон, се завръща и моли за прошка пред общината. И ако такава му бъде отказана, той смятал да вземе собствения си живот със семейната катана. Честта е мъжко качество, което дава крила, позволява ни да излезем напред и да поемем вина за грешките си, тя ни позволява да бъдем скромни и да търсим радост в малките неща от живота, а не в лъскавите. Чест е винаги да си вдигаш телефона и да бъдеш там, където са те потърсили. Хора за маса има достатъчно, хората за работа са на изчезване. Честта е медал с две страни, защото се знае какво си дал и какво си получил. 


2. Думата

… е хвърлен камък. И лети, за да счупи. Мъжката няма нужда от верификация, нито от свидетели, тя се дава, за да покаже какво точно си. Голяма уста или човек? И дори не е необходимо да говориш, всички останали ще го видят в очите ти, защото те не лъжат – ти можеш, но те. Зад нея стои, твоята чест, твоят морал и ценности, които се отглеждат с цената на голяма болка, в противен случай няма да се научат уроците. Това означава, че ако в събота вечер срещнеш Лиса Ан, която чака с нетърпение да ти сбъдне всички фантазии, ти ѝ отказваш, защото в 6 сутринта имаш друг ангажимент. И не го правиш за потупването по рамото, жалкото мерси и останалите подробности. Раздели се с принадлежностите си, остави охолния живот за един и остани на улицата. Колко от „приятелите“ ще ти подадат ръка? Само една буря е необходима, за да отсееш плявата. 

3. Съчувствие

… не към теб. Към всички останали! Шопенхаур е открил, че съчувствието се изразява в осъзнаването и откриването на истината – ти си човекът срещу себе си. Той олицетворява теб и затова трябва да му съчувстваш. И го правиш правилно, ако не очакваш нищо в замяна. Не правиш добро, за да ти се върне, правиш го, защото можеш. Нима очакваш, че бабата в магазина ще дойде, за да ти върне парите от 150-левовата си пенсия. Не очакваш, че малкият юнак ще доведе едрогърдата си сестра у вас, защото си му купил баничка. И ние се размечтахме, ама Илко, прекаляваш вече! 

4. Борбеност

Пусни си музиката на Роки, вдигни три дъмбела и вече си боец за свобода. Сложно понятие, имайки предвид, че има доста форми на изкуствено помпене. Борбеност е да правиш невъзможност, без да охкаш, мрънкаш или пускаш селфита във фейса. Червата се влачат – поясът ми се е разпасал, в главата ти гърми малка вселена – разбира се, че искаш да чуеш историята на милото или свиренето на гайда, нямаш сили дори да станеш от леглото – още един 24-часов работен маратон. И трябва да станеш, трябва да намериш още малко сили и след това да се върнеш обратно в леглото и да проклинаш цяла вселена. Спокойно, започваш да се усмихваш, когато се сетиш през какво наистина си минал и никой не го е видял. Кой ти е казал, че животът наистина е разходка? И утре ще спечелиш джакпота? Не. Представи си го като селска тоалетна, която трябва да опушваш. Започваш да изпразваш септичната яма и идва следващата доза, която ще те поръси. Имаш два варианта:

1. Давиш се в дъгич… сещаш се!

2. Успяваш да стигнеш до дупката.

Каквото и да си избереш, прав си!

5. Вярност

Отваряте фейсбука и откривате поне няколко кифли, които продължават да се вайкат, че не са останали истински мъже, които да ги оценят и да ги правят щастливи. И понеже винаги има една, която да плаче, че са я изоставили, нека синтезираме кратко и ясно. Мъж не се става с парите на тате, зализания перчем или прекаленото свободно време за фитнес. Няма да го видите да хвърля салфетки, нито пък да си скубе веждите. Той просто се стреми да оцелява, не иска нищо и няма нужда от нищо. Ако се появи читава жена, значи така е било писано, в противен случай просто продължава напред и преследва собствените си цели. Той може да е романтик, не се страхува да подарява цветя и винаги ще е до вас, но често се прибира с мръсните ръце. Вярността е създадена за мъжете (дори не искаме да говорим за военните). Вярност е да зачеркнеш себе си и в този абсурден свят да гледаш 3-4 деца и накрая една малоумна държава да дойде и да ги вземе. Вярност е да дадеш и последното, което имаш, защото е било поискано. Ако нямаш вярност, какво имаш изобщо?