Пиенето на алкохол е по-здравословно от пълното въздържание

Това твърдение е на бивш учен от Световната Здравна Организация, според когото човешкото тяло има нужда от алкохол, за да бъде в здраво състояние.

Не прибързвайте да заклеймявате тази информация, като шеговита, защото тя е медицински обоснована и твърди следното:

  • Алкохолът помага на кръвоносните съдове
  • Алкохолът отпуска нервната система
  • Алкохолът предразполага тялото към сън
  • Алкохолът спомага за обезпаразитяването на вътрешностите.
  • Алкохолът подобрява храносмилателната функция

Всичко по-горе е вярно, но при едно много важно условие – консумацията в определена мярка! Неслучайно организмът ни има ограничен ресурс на алдехид дехидрогеназа (ензимът, разграждащ алкохола). Един здрав черен дроб е способен безпроблемно да разгради до 80 мл чист алкохол, което се равнява на бутилка вино, пет бири или 200 мл водка.

Ежедневната консумация на толкова алкохол е благоприятна за нормалната функция на организма ни, защото горните фактори влизат в сила без да нарушават химичния ни баланс. Същият е застрашен, ако не давате възможност на тялото ви да изразходва запасите си от алдехид дехидрогеназа, защото ензимът може да причини увреждане на черния дроб, което ще се прояви при най-незначителната консумация на дадена спиртна напитка.

Вземете предвид тази информация, когато дойде време за лятната ви отпуска тази година, ако искате да си прекарвате добре, но не за сметка на здравето си.

Автор: Десислав Янкулов