Колко да похарчиш на първата ви среща

Ето това е един доста сложен въпрос, на който никой не може да ти даде точен отговор. Добре, че все пак има професори, като мен, които да ти дадат малко отправни точки, по които да се водиш, за да не излезе накрая, че си скръндза или в остатъка от месеца ще го караш на водна сума с ледени кротони.

  • Вземи в предвид начинът, по който сте се запознали – Ако си я срещнал на някое изискано снобарско парти, тогава не си мислиш, че срещата в парка ще ѝ е достатъчна. Така няма как да минеш със сладолед и газирана вода.

    Ако пък сте се запознали, докато сте разхождали кучетата си сутрин, тогава нещо от сорта със сладоледа на крак би имало добър ефект.
  • В кое населено място сте – Може да ти се струва тъпо, но и това е фактор. Как да я заведеш на театър за първата ви среща, ако и двамата сте в Пазарджик, където има по едно-две представления на седмица? Там ще я заведеш на „Острова“ или в лятната градина на Heaven. Виж, в София вече можеш да лавираш повече. Кеф ти в парка, кеф ти на кафене, кеф ти на ресторант. Изборът е неограничен в столицата.
  • Вземи със себе си не повече пари, отколкото можеш да си позволиш да изхарчиш за една вечер – Никога не посягай на спестяванията за наема, тока и водата. Виж от един-два обяда можеш да се лишиш, но енергото ще ти дръпнат шалтера, освен ако не си циганин. Макар, че тогава едва ли ще имаш спестявания за сметките, от които да дърпаш.
  • Не се надценявай – Едва ли има жена, която да не се впечатли от вечеря в „Кактус“, но истината е, че не са много мъжете, които могат да си позволят първо, второ и трето в ресторанта на шеф Манчев. При заплата от 1000 лева, някак не ми се струва добра идея да похарчиш 250-300 за първата си среща. Виж 50-100 звучи друго яче.
  • Оригиналните идеи се ценят повече от стереотипните – Бъде изобретателен и си приложи някоя своя идея за първа среща. Всички сме гледали романтичните бози, в които галантен келнер задоволява всичките ни нужди под акомпанимента на наетия оркестър специално за вечерта. Не, че тя ще ти се обиди, ако е така, но шансът преди седмица-две да е изпитала същото е доста голям. Така просто няма да те запомни и парите, които ще изхарчиш, ще отидат на вятъра. Аз, какво си представям. Лято, на небето няма и помен от облаче, а слънцето вече отдавна се е скрило зад хоризонта, за да направи място на своята малка сестричка – Луната, която грее с пълния си капацитет. Ти си разпънал едно голямо родопско одеяло, върху което небрежно си разположил кошница с храна, бутилка вино и красива червена роза. Изненадата в очите ѝ ще е спомен, който ще си припомняте, когато разказвате на внуците си за първата си среща… Отплеснах се! Да продължим нататък.
  • Планирай вечерта – Има случаи, в които импулсивността е добродетел, но има и такива, в които не е особено добър съветник. Ако финансовите ти възможности са неограничени, тогава действат по интуиция, но, ако си беден, като църковна мишка, тогава е добре да си начертал план-проект за вечерта, за да няма нежелани разхищения.
  • Първата сметка винаги трябва да я платиш ти – Каквото и да говоря жените за равноправие и феминистки доктрини, знай че те винаги ще си останат жени, а ние мъже. Светът ни е създал да сме различни и няма човек на света, който да оспори това. Първата сметка е изцяло твоя отговорност, пък по-нататък вече можете да лавирате. Един път тя, един път ти, друг път и двамата. Когато, както дойде, но от среща №2 нататък.

Автор: Десислав Янкулов