Кучетата разпознават човешките емоции

Според ново проучване, проведено от психолози от Университета в Линкълн, кучетата умеят да комбинират различни сигнали от човек като изражение на лицето, тон на гласа и така да тълкуват човешките емоции.

„Досега имахме доказателства, че само примати (макак резус и шимпанзетата) могат да разпознават емоциите на животните от своя род“, – разказва водещият автор на научното изследване Наталия Де Луиза Албъкърки. „Но това, което е уникално за кучета и хора е способността да разпознават емоциите в други животински видове“.

В експериментите учените са показали на 17 необучени кучета двойни снимки – на едната – усмихнат непознат, а на другата – същият непознат, но намръщен – и пускали два записа на непознат глас, говорещ с бразилския диалект на португалски език – с весел или ядосан тон.

„Ние използвахме португалски за британски кучета, така че те бяха привикнали с тези думи, не са им били познати. Тоест, ние искахме да видим дали кучетата могат да оценят емоционалното съдържание на човешките гласове и дали те наистина ще различат емоционалната информация в тях“.

Експериментът бил повторен с показване на двойни снимки на други кучета и записи на игрив или агресивен лай.Кучета правилно подбрали изражението на лицето, съответстващо на тона, в 67% от случаите. Този поразителен резултат показва, че те „имат умствените способности да категоризират емоции“.

Новият експеримент е първият, в който кучетата са принудени да обединят два различни сигнала на една емоция, при това се оказа, че те могат да обработват сигнали, за да определят емоциите на непознати.

Проучването не отговаря на въпроса от къде са дошли тези умения у кучетата. Винаги ли са го имали или са се развили в резултат на продължилото около 15 хиляди до 30 хиляди години опитомяване.