Сваляйте килограми и ги дръжте настрана

Уж, живеем в свят, в който населението се изхранва трудно, но в същото време развитите нации страдат от затлъстяване. Това е един от парадоксите на съвременното общество, където онези, които имат, злоупотребяват, а онези, които нямат, страдат. Колкото и да не ви се вярва, България минава за една от развитите страни и един от факторите за това е, че населението ни има проблем с килограмите. Сега ще ви дам няколко съвета, за да се отървете от излишните килограми и да ги задържите максимално дълго настрана.

  1. Хранете се с повече протеини – Протеинът е градивната частица на мускулатурата. С негова помощ вие можете да се държите заситен, но без да повишавате риска от затлъстяване. Включете в ежедневието си повече такива храни и ще видите, че на пръв поглед нищо няма да е променено, но в същото време ще влезете във форма.
  2. Наблягайте на спорта – Да, храната е много важна, но не е по-важна от спорта. Никой не е постигнал нищо, ако е гладувал и е спортувал и същото важи, ако се храните правилно, но стоите настрана от фитнеса. Спортът е причината метаболизмът ви да се повишава, а в следствие на това да се горят и повече калории.
  3. Внимавайте с похапванките – В деня на един човек е нормално да има поне три хранения – закуска, обяд и вечеря, но всеки от нас си позволява междувременно да чопли семки, да яде чипс, докато гледа филм, да си поръчва пържени картофки, когато е на по бира с приятели и разни подобни похапванки, които ни се струват нищо особено, но не е така. Тялото ни не различава основната храна от тези дребни мезета. То ще си извлече всичките им свойства без значение дали ви харесва или не.
  4. Пийте вода – Водата е основната градивна единица на тялото ни. Всичко в нашия свят се крепи на водата и не трябва да ви изненадва факта, че тя е толкова важна. Освен, че ще ви помогне в борбата с килограмите, водата ще има положителен ефект върху косата и тонуса ви.
  5. Движете се ежедневно – Да, и аз прекарвам по-голямата част от деня си в удобния стол, от който ви пиша най-различни любопитни и забавни теми, но нито за ден не съм останал вкъщи без да се покажа сред природата. Движението е от съществено значение, защото мускулите ни имат един гаден навик да атрофират, когато не биват използвани. Едно на ръка е, че трябва да спортувате, но също толкова важно е, че трябва всеки ден да си създавате ангажименти на открито. Ако щете и до магазина ходете, но отделете за целта поне един час.
  6. Спете – Мъдрите хора са казали, че сънят лекува всичко. Той не просто лекува, той е най-важното нещо за пълноценния ни живот. За възрастен човек 7 до 8 часа сън на денонощие вършат чудеса. Е, на всекиго се е случвало да има дни, в които не може да си позволи повече от 4 часа в кревата, но гледайте това да не се случва повече от 1-2 пъти месечно.
  7. Никога не пропускайте закуската си – Мнозина, когато започнат диета, решават, че е добра идея, ако спрат със закуската. Огромна грешка! Закуската има незаменим ефект върху метаболизма ви. Тялото ви се нуждае отчайващо от тласък, за да започне деня. Да не говорим, че имате нужда от ежедневно количество енергия, с която да можете да извършвате задълженията си. Ако сте от онези хора, които закуската им включва единствено кафе и цигара, тогава наистина ви съжалявам, защото не знаете какво си причинявате на тялото. Или сте слаб и със състарена кожа или сте дебел и с подпухнало лице. Едно е сигурно – съсипвате организма си.
  8. Станете приятел със зеленчуците – Зеленчуците са пръв приятел на хората, влизащи във форма. Калорийният им заряд винаги е минимален, а наситеността им на витамини винаги е завишена. Хем ще сте сит, хем ще сте по-здрав дори в месеците на болестите.
  9. Намалете въглехидратите – Не веднъж съм ви споменавал, че не мазнините, а въглехидратите са причината да качвате килограми. Под въглехидрати разбирайте зърнените храни и изделия, включително и захарта. Сигурно сте чували за въглехидратни диети и сте си мислели, че думата „диета“ е синоним на хранене за отслабване. Това не е така. Въглехидратните диети се ползват от професионални спортисти, за да трупат маса, която се изисква в конкретния им професионален етап от кариерата.
  10. Повишете мазнините в храната си – Ако до сега не сте чели нито един мой материал, значи в момента гледате учудено тази информация. Да, яжте повече мазнини. Те не са причината да дебелеете. Или поне не в естествения им вид. Единствено трябва да избягвате пържените храни, защото тогава мазнините се превръщат в транс, а точно те са основната градивна частица на тлъстините около корема, ханша, гърдите, краката, ръцете, задника и където другаде се сетите. Печете месото си на скара или във фурна и никога няма да сгрешите.

Автор: Десислав Янкулов Източник: MensFitness