Пече се сделка за милиони за наследника на легендарен завод в Родопите

Фирма „Елванлар“ купува базата на „Формопласт“  в Кърджали, съобщи 24rodopi.com. Двете дружества се споразумели за цената и процедурата по прехвърлянето на активите в „Промишлена зона Юг“.

Подписан е предварителен договор, а всички наематели са получили предизвестия да освободят помещенията.

Притеснени за бъдещето си са и 56 работници, които са ангажирани в основната дейност на „Формопласт“ – производство на инструментална екипировка (шприцформи, пресформи, термоформи, щанци, щампи и др.

подобни) и  пластмасови изделия (транспортни каси, изделия за бита и индустриална пластмасова продукция).

През 2022 г. размерът на приходите от основна дейност на „Формопласт“ възлизат на 1 411 хил. лв., като от тях 1 209 хил. лв. са приходи от продажба на продукция, а 202 хил. лв. са други приходи (продажба на материали , основни средства и услуги).

Приходите от лихви са в размер на 27 хил. лв. Общият приход от дейността на дружеството е 1 441 хил. лева. Разходите по осъществяване на цялостната дейност на „Формопласт” АД са в размер на1 526 хил. лв, като от тях разходи за лихви и други финансови разходи са в размер на 14 хил. лева.

„Формопласт“ АД формира отрицателен финансов резултат за 2022 г. от оперативна дейност (преди данъци) в размер на 85 хиляди лева.

Съдружници и управители на „Елванлар“ са Иляс Елван, Текин Елван и Ердоган Елван. Дружеството, което стана известно като подизпълнител на поръчки за „Теклас България“, е със следните дейности:

Производство на изделия от пластмаса, продажба на пластмасови части и изделия за автомобилния сектор, покупка на пластмасови суровини и други чисти необработени или обработени материали и др.

Според неофициална информация базата на „Формопласт“ ще премине в ръцете на „Елванлар“ за около 10 милиона лева. Сделката е от най-коментираните теми в деловите среди в Източните Родопи.

Възбуждащо интереса е „информационно развитие“ на темата именно от бизнеса в Кърджали, според което зад сделката стои лице, което не искало да се афишира като нов голям предприемач.

„Реалният купувач е „Елванлар“, всичко друго са спекулации. Фирмата се развива отлично. През 2016 година фирмата оборотът на фирмата е едва 940 хиляди лева, а три години по-късно вече е близо 12 милиона и е отчетена годишна печалба в размер на 3 100 001 лв.

В последните години се развиват много добре и имат нужда да разширят производството си“, сподели предприемач.

Цялата база на дружеството „Формопласт“ е наследник на легендарния Завод за инструментална екипировка (ЗИЕ).

Дружеството произвежда инструментална екипировка (шприцформи, пресформи, термоформи, щанци, щампи и др. подобни) и пластмасови изделия (транспортни каси, изделия за бита и индустриална пластмасова продукция).

То е учредено през 1972 год., като завод за инструментална екипировка, поделение на ДСО „Пластмаси и каучук“ към Министерството на химическата промишленост.

От 1988 година ЗИЕ“ Д. Благоев“ става поделение на фирма „Химинвест“ – София (наследник на ДСО „Пластмаси и каучук).

С Протокол № 1 от 23.02.1991 год. на Управителния съвет на „Химинвест“ ЗИЕ „Д. Благоев“ се преобразува в дъщерна фирма „Формопласт“, като юридическо лице към „Химинвест“ – София. Регистрацията се извършва с решение на Кърджалийския окръжен съд от 18.0.1982 г.

С Решение № 1232 от 17.11.1997 год. на Кърджалийския окръжен съд е регистрирана извършената приватизация на „Формопласт“ ЕАД по линия на Масовата приватизация.

„Формопласт“ АД е публично дружество, чиито акции се търгуват на Българска фондова борса.

Общият размер на акционерния капитал на дружеството е 3 798 905 лева. Акции притежават различни фондове, дружества, други физически и юридически лица.