Знаете ли точно колко бързо могат да ускоряват автомобилите от Формула 1? ВИДЕО

Един от първите въпроси, които новите фенове на Формула 1 често задават, е: колко бързо се движат болидите? Стандартният общ отговор е повече от 350 км/ч. Но в действителност всичко е малко по-интересно и сложно.

Максималната скорост на съвременните болиди от Формула 1 варира значително, тъй като те се състезават на двадесетина различни писти по света за един сезон. Всеки път инженерите са принудени да адаптират окачването и аеродинамиката на автомобилите в зависимост от спецификата на пистата: от бавното и тясно Монако до бързата и гладка Монца.

Но при тестови ускорения на болидите извън пистите за Формула 1, спортните автомобили могат да разгърнат пълния си потенциал и да покажат на какво са способни.

Автомобилите от Формула 1 са едни от най-бързите състезателни автомобили в света, с тях могат да се конкурират само прототипи за състезания за издръжливост и в някои случаи IndyCar.

През 2023 г. Люис Хамилтън от Mercedes-AMG успя да ускори до удивителната скорост от 359 км/ч на Гран при на Италия.

Но високата скорост не означава и не гарантира победа. Състезанието се печели от пилота, който поставя най-доброто време за обиколка отново и отново, а не от този, който ускорява до най-високата скорост.

Точно това се случи с Хамилтън в Монца. Скоростният рекорд не му гарантира място на подиума. Британецът завърши едва шести, на 43 секунди зад победителя в етапа Макс Верстапен, който не ускори повече от 347 км/ч.

Но дори максималната скорост, постигана от Хамилтън, е далеч от максималната скорост, която автомобил от Формула 1 е успял да постигне по време на шампионатните състезания.

На Гран при на Азербайджан през 2016 г. Валтери Ботас от отбора на Williams, преследвайки Red Bull, успя да ускори колата си до 376 км/ч. Това не осигури победа на финландския пилот, но остави името му в историята.

Уговорката „по време на шампионатните състезания” не е случайна. Абсолютният рекорд принадлежи на леко модифициран болид Honda от Формула 1. През 2006 г. в солените равнини Боневил автомобилът успя да ускори до 397 км/ч.

Това е най-високата скорост, достигана някога от болид от Формула 1, според официални данни. Но има и неофициални. Тест-пилотът на Honda Алън ван дер Мерве казва, че по време на подготовката за рекордното постижение е успял да ускори колата до 413 км/ч.  

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!