Qualcomm разработват технология за по-качествен звук в Bluetooth слушалките

Компанията е известна със Snapdragon серията от мобилни процесори. Qualcomm инвестират в много повече продуктови категории. Така например компанията е лидер в създаването на 5G модеми в индустрията, но също и в хардуерни решения за умни часовници. Специално внимание се обръща и на постоянните подобрения в Bluetooth технологията.

Qualcomm представиха официално новото си поколение чипове за аудио продукти, които ще бъдат достъпни за водещите производители в следващите месеци. Премиерата на S3 и S5 платформите са важна стъпка в подобряването на качеството на бъдещите продукти на брандове като Yamaha, Cambridge Audio, Master & Dynamic и Audio-Technica.

Иновациите, които предлага Qualcomm ще ни осигурят достъп до функционалности, които не бяха налични досега. Сред тях са подобрения като Lossless Hi-Res аудио, опция за споделяне на аудиото, по-ефективни алгоритми за редуциране на латентността, но също и прехвърляне на Bluetooth сигнала към външни устройства, като смартфони и слушалки.

 


                    
                 

Най-голямо внимание несъмнено предизвиква интеграцията на Lossless Audio. Това е функционалност, която в момента се предлага от Apple Music. Стрийминг услугата има предимство пред своите конкурентни, тъй като най-добрите Bluetooth кодеци като Sony LDAC и Qualcomm aptX-HD не се възприемат като Lossless Audio.

Причината е, че премахват съдържание от оригиналното качество при изпращането на сигнал с Bluetooth. Новите чипове на Qualcomm предлагат алтернативно решение и са подходящи за възпроизвеждане на 16-bit CD качество, както и Lossless аудио при 24-bit/96kHz съдържание. При всички положения това е важна стъпка напред в опитите на Qualcomm да направи безжичните аудио слушалки още по-добри. Първите реални устройства с Qualcomm S3/S5 се очакват през втората половина на 2022г.

Намаляването на латентността ще е друг приоритет в новите чипове, които ще редуцират тази стойност до 68 милисекунди, което е с 25% по-бързо, в сравнение с предходните аудио технологии на Qualcomm.

 

Oще от Digital: Qualcomm представи нов стандарт за по-добро качество на звука в безжичните аудио слушалки