Учени тестват технология за биопринтиране, с която да лекуват телесни рани в Kосмоса

Aстронавтите са изправени пред сериозни предизвикателства по време на престоя си на Международната космическа станция (МКС). Изпитанията, през които преминават и тестваните технологии на борда на съоръжението са ключови за бъдещите мисии на NASA и учените от цял свят. Изпробването на различно оборудване на МКС е много важно, тъй като гарантира, че въпросните машини могат да функционират в условия на микрогравитация.

Вече са стартирали тестове с уникални бинтове, които са създадени с 3D принтер.

Тази иновация има за цел да предложи по-ефективни методи за лечение на рани в специфичните условия, които отличават Космоса. Ръководител на проекта е германската космическа агенция DLR, която стартира експеримента още през декември 2021г.

Необходимото оборудване е качено на МКС с каргото на 24-тата търговска мисия на SpaceX и включва ръчния биопринтер BioPrint FirstAid. Машината е проектирана да съхранява клетки от астронавти в биомастило, което може да се използва за нанасяне на превръзки върху рани, в случай на необходимост.

 

 

Предназначението на апаратурата е за бърз, удобен и ефикасен метод да се лекуват рани на борда на МКС и на бъдещи мисии. Въпреки това проекта може да има и множество ползи от медицинска гледна точка и на Земята. Самото устройство е достатъчно компактно и използва система за ръчно управление, която не изисква батерии или други източници на захранване, твърдят от NASA.

Досегашните технологии са твърде обемисти и се нуждаят от дълъг период от време, за да може самите бинтове да станат годни за експлоатация. Тестовете ще покажат до каква степен технологията е готова за реална употреба извън пределите на нашата планета. Ако резултатите са достатъчно добри няма да е изненадващо, ако системата стане част от бъдещи мисии до Марс и други планети.

 

Oще от Digital: Какво видя първият в света изцяло цивилен екипаж от Космоса