Елизабет II до дни чупи исторически рекорд

Кралица Елизабет Втора, най-прочутият монарх на планетата, ще премине в неделя историческия праг от 70 години на трона, но вече рядко се появява пред обществеността, откакто през октомври започнаха проблеми със здравето й.

Никой жив днес монарх не е бил на престола толкова дълго.

Радостният ден 6 февруари е придружен за нея и с нотки горчивина; обичайно тя го прекарва в уединение в кралското имение Сандрингам. Защото 1952 г.

, когато 25-годишната тогава Елизабет се възкачва на престола, е и годината на смъртта на баща й крал Джордж Шести, към когото е твърде привързана. Той умира на 56 години от рак на белия дроб.

Няма признаци тази година нещата да стоят другояче. Не бе съобщено за никакви публични събития.

Деветдесет и пет годишната кралица, все така изключително популярна след дългите години живот, изцяло посветен на короната, дискретно замина на 23 януари за Сандрингам – на 3 часа път северно от Лондон. По принцип тя остава там два месеца около празниците, но тази година отложи пътуването заради силно заразния коронавирусен вариант Омикрон, започнал да се разпространява в Лондон през декември. Очаква се в близките седмици Елизабет Втора да живее в имението.

Властите анонсираха четиридневни тържества в цялата страна по случай нейния платинен юбилей в началото на юни. Британците посрещнаха с радост новината.

„Trooping the Colour“ – „парадът на знамената“, с който официално се отбелязва всяка година нейният рожден ден, ще сложи на 2 юни началото на този дълъг празничен уикенд. В шествието ще се включат 1400 войници, 200 коня и 400 музиканти. За 4 юни е насрочен голям концерт в Бъкингамския дворец, а за 5 юни – 200 000 юбилейни банкети между приятели и съседи. Един от тях, в Уиндзор, изглежда ще бие световния рекорд за най-голям пикник, събирайки близо 1600 участници.

Обявен бе и конкурс за сладкиши; същевременно предвидена за 5 юни историческа реконструкция на 70-годишното царстване на кралицата, невъзмутимо преминала през епохи и кризи, ще обедини британските традиции, историята и изкуството на улични артисти.
Според британския печат, след като пристигнала в Сандрингам, Елизабет Втора се е настанила в Уд Фарм, а не в големия замък. Именно в тази сравнително скромна и усамотена петстайна къща с изглед към Северно море се оттегли през 2017 г. нейният съпруг принц Филип, преди пандемията от ковид да го накара да се върне в Уиндзорския дворец. Той почина през април миналата година. Филип обичаше да прекарва в Уд Фарм дните си в четене, рисуване и разходки. Когато й бе възможно, Елизабет Втора също с удоволствие водеше там живот, различен от традиционната кралска помпозност.

Докато кралицата пътуваше за Сандрингам, бе разпространена снимка, показваща я седнала отзад в един „Рейндж Роувър“ и увила глава с копринен шал, щампован с птици.

Сандрингам винаги е бил специално място за нея – там се оттегли принц Филип, там е починал баща й, също и нейният дядо Джордж Пети, както и майката на Джордж Пети кралица Александра.

Откакто през октомври започнаха неизяснените й здравни проблеми и лекарите настояха тя да ограничи дейността си, публичните появи на кралица Елизабет Втора се броят на пръсти. Последната бе излъченото в запис послание по случай Рождество Христово, посветено до голяма степен на нейния „обичан Филип“. Тя сподели колко много й липсват неговият „палав поглед“ и смехът му. Бракът им продължи 73 години.

Последните седмици не бяха лесни за нея. В средата на януари тя отне от своя син Андрю, често описван като неин любимец, военните му звания и попечителства, затваряйки за принца всички врати за връщане към публичния живот заради гражданския процес срещу в Ню Йорк. Андрю е обвинен в сексуално посегателство преди 20 години върху непълнолетно момиче, което му пратил покойният педофил Джефри Епстийн.

Тази сянка тегне над празненствата по повод юбилея, без които с радост би минала 95-годишната кралица.

Кралица Елизабет Втора, която в неделя ще отбележи 70 години на трона, е най-дълго управлявалият жив монарх в света. Преди Елизабет Втора само двама монарси в историята са надхвърляли прага от 70 години на трона – френският крал Людовик Четиринайсети, властвал 72 години и 110 дни от 1643 до 1715 г., и кралят на Тайланд Пумипон Адулядет (70 години и 126 дни от 1946 до 2016 г.).

А ето кои са най-дълго управлявалите монарси в света освен Елизабет Втора:
Бруней – султан Хасанал Болкиах, 54 години
Роден на 15 юли 1946 г., 75-годишният султан Хасанал Болкиах, смятан за един от най-богатите хора на планетата, управлява тази малка страна след абдикацията на баща си през октомври 1967 г. Той изпълнява и длъжността министър-председател.
Дания – Кралица Маргрете Втора, 50 години
Родена на 16 април 1940 г., 81-годишната кралица Маргрете Втора се възкачва на престола на най-старата оцеляла кралска династия в Европа на 14 януари 1972 г., след смъртта на баща си Фредерик Девети.
Швеция – Крал Карл XVI Густав, 48 години
Карл Густав, роден на 30 април 1946 г., е на по-малко от година, когато баща му – престолонаследникът, загива в самолетна катастрофа в Дания. Възкачва се на престола след смъртта на дядо си Густав VI Адолф през септември 1973 г.
През април кралят на Швеция отпразнува 75-ия си рожден ден.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ