Samsung изпревари Intel и са най-големият производител на полупроводници в света

Хардуерната криза създаде сериозни затруднения за водещите производители през последните няколко тримесечия. Политическото напрежение между Китай и САЩ на свой ред предизвика допълнителни проблеми за големите имена в индустрията. Недостатъчното количество компоненти ограничи сериозно доставките и предизвика финансови загуби за производителите.

Пазарни анализатори на Counterpoint Research публикуваха последният си доклад, който разкрива какви са тенденциите в пазара на полупроводници през 2021г.

Основното заключение е, че Samsung успяват да изпреварят конкуренцията и да оглавят този пазарен сегмент. Корейският производител разширява влиянието си в ключови ниши като Logic IC и Memory модулите.

Според информацията Samsung са oтчели приходи от $81.3 млрд., което представлява с 30.5% ръст, в сравнение с предходната година. Така компанията успява да изпревари Intel и са най-успешният бранд при полупроводниците през 2021г., информира SamMobile.

 

 

В същото време Intel увеличават своите приходи с 1.5%, което им позволява да генерират $79 млрд. за изминалите 12 месеца. Със сигурност конкуренцията между двете компании в тази пазарна ниша ще продължи с пълна сила и през 2022г. Разликата между Samsung и Intel пред останалите производители е твърде голяма.

Следващите две компании в списъка са SK Hynix с приходи от $37.1 млрд. или 36% ръст, но също Micron с $30 млрд., с което увеличават своите приходи с над 33% на годишна база. Комбинираните им показатели също изостават значително от резултатите на двата най-големи производители на полупроводници.

В заключение ще отбележим, че Qualcomm заемат пето място с $29.2 млрд., като така изпреварват NVIDIA с $26 млрд приходи за периода, което е ръст от почти 62%.