Григор Димитров започва 14-тата си кампания на „Ролан Гарос“

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започва кампанията си на “Ролан Гарос” от около 14 часа днес срещу американеца Александър Ковачевич.

Двубоят е втори в програмата на корт номер 14 и преди него трябва да приключи битката от женската схема между Даяна Ястремска и подвизаващата се с “уайлд кард” Айла Томлянович.

Григор е десети поставен при мъжете заради завръщането си по-рано през годината в топ 10 на световната ранглиста, но представянето му на клей през 2024-та не е толкова блестящо, колкото в предишните турнири на твърди кортове. Българинът загуби от Якуб Менсик в първия кръг в Мадрид, а в Монте Карло и Рим стигна до осминафиналите, където отстъпи в трисетови и близо тричасови мачове съответно от Холгер Руне и Тейлър Фриц.

Всеизвестно е, че “Ролан Гарос” не е любимият турнир от “Големия шлем” на Гришо, който в предишните си 13 участия така и не успя да стигне до четвъртфинал, но пък има две класирания за т.нар. втора седмица на надпреварата през 2020 и 2023 година. Миналият сезон той беше спрян на осминафиналите от Александър Зверев.

Сега пътят му към евентуален първи четвъртфинал в Париж хипотетично изглежда приемлив, защото след Ковачевич топ ракетата ни би се изправил срещу Михаил Кукушкин или Фабиан Марожан. След това има потенциална битка с изгряващата чилийска звезда Алехандро Табило, а после евентуално със световния номер 8 Хуберт Хуркач.

Александър Ковачевич трябваше да преминава квалификациите за Australian Open, където в първи кръг спечели тежък двубой именно срещу Табило, а сега вече ранкингът му – 88-мо място – му позволи да влезе директно на “Ролан Гарос”. Именно в Париж миналата година той направи своя дебют на европейски клей, но съдбата не беше много благосклонна към него и го изправи срещу Новак Джокович още в първи кръг.

Без никакво съмнение Григор Димитров е далеч най-добрият тенисист, срещу който Ковачевич се е изправял този сезон не само на клей, ами и от края не месец февруари насам, защото тогава в осминафинален мач в Акапулко той отпадна от Холгер Руне.

Последвайте каналите ни в: