Учени откриха нова планета, която не знаят как се е формирала

Екип от учени използваха Very Large Telescope съоръжението на Европейската южна обсерватория, за да направят впечатляващо откритие. Данните от телескопа показват наличието на непозната досега планета, която впечатлява със своите размери. Въпросният обект е разположен на 325 светлинни години от Земята в съзвездието Кентавър.

Изчисленията показват, че планетата обикаля b Centauri – двузвездна система, която може да се види с просто око.

Учените твърдят, че това е най-горещата звездна система за хостване на планети, която сме откривали досега. Масивният свят е обозначен като b Centauri (AB) b или b Centauri b.

Според учените планетата орбитира своята звезда на дистанция, която е 100 пъти по-голяма от разстоянието между Юпитер и Слънцето. Досега учените смятаха, че е невъзможно планета да гравитира около звезда с толкова огромни размери и висока температура на повърхността.

 

 

b Centauri b излъчва високоенергийна радиация и е с тегло, което е еквивалента на поне шест пъти масата на Слънцето. Планетата е десет пъти по-тежка от Юпитер и има една от най-широките орбити в космическото пространство. Именно тази специфика вероятно е довела до оцеляването на планетата, смятат учените.

Научните среди оставят без отговор как се е формирал този обект с такива впечатляващи размери при толкова негостоприемна звездна система. Топлината от двете огромни тела, около които гравитира b Centauri b противоречи на съществуването на планетата, съобщава BGR.

Двете звезди, около които обикаля масивната планета са между 6-10 пъти по-тежки от Слънцето. Въпросите са много повече от отгoворите, като европейските учени се надяват да разберaт повече детайли за мистериозният обект и неговите огромни размери.

 

Oще от Digital:   Мистериозни радио сигнали от непознати планети озадачават учените