Qualcomm и MediaTek ще направят смартфоните по-добри през 2022г.

Мобилната индустрия ще ни предложи много вълнуващи събития през следващите тримесечия. Още в началото на новата година ни очакват премиерата на впечатляващи устройства, включително и Samsung Galaxy S22 серията. Водеща хардуерна иновация в тази пазарна ниша ще бъдат 4-нанометровите процесори.

Qualcommm представиха Snapdragon 8 Gen 1 на тазгодишната си конференция с разработчиците в началото на декември.

Както се очакваше това е 4nm архитектура, която предлага доста подобрения. Koмпанията обаче бе изпреварена от своя най-голям конкурент, тъй като MediaTek Dimensity 9000 стана първият 4-нанометров процесор за смартфони.

Разликата в премиерата е в рамките на дни, но потребителите могат да очакват сериозен ъпгрейд в производителността на Android смартфоните през 2022г. Използването на 4nm технологията осигурява повече транзистори на същото пространство, което подобрява скоростта и оптимизира енергията.

MediaTek и Qualcomm са разработили и допълнителни функционалности с машинно обучение и AI алгоритми, които улесняват мултитаскинга и правят камерите по-добри.

 

 

Първите устройства със Snapdragon 8 Gen 1 и Dimensity 9000 ще зададат изцяло нови стандарти в бенчмарковете за смартфони като Geekbench и AnTuTu. Специално внимание се обръща и на функциите за гейминг, които са обект на сериозен ъпгрейд в първите 4-нанометрови процесори, включително оптимизация за 144Hz.

Потребителите ще могат да с възползват още от по-бързите 5G модеми и следващо поколение Triple 18-bit ISP процесори за мобилна фотография. Максималната резолюция на камерите на Dimensity 9000 достига до 320MP, като устройствата със Snapdragon 8 Gen 1 могат да имат 200МР сензори.

Процесорите използват ARM v9 ядра, по-мощни графични процесори, което гарантира двуцифрен ръст в скоростта и енергийната ефективност.

 

Oще от Digital: Защо смартфоните с Qualcomm процесори получават по-бързо ъпдейти от тези с MediaTek