Учени открихи перфектно запазен ембрион на динозавър на над 66 милиона години

Изследователите продължават да търсят усилено отговори на някои мистериозни въпроси свързани с древността. През последните 100 години са открити множество вкаменени яйца и гнезда на динозаври. Въпреки това нито един от тях не е достатъчно добре запазен, за да стане обект на бъдещи анализи.

Учените сега се похвалиха, че най-накрая са намерили фосил, който съдържа запазен ембрион на динозавър.

Находката е намерена в района на Южен Китай и според първоначалните изчисления датира от над 66 млн. години.  Любопитна е позата заета от ембриона, който се е намирал в последен стадии преди излюпване.

Самият фосил е кръстен с името „Baby Yingliang“ и е най-добре запазеният ембрион на динозавър, който човечеството е откривало досега, съобщава GlobalNews. Представители на компанията Yinagliang Group, които работят в сферата на минната дейност намират фосила още преди 20 години, но го съхраняват досега заедно с други подобни находки.

 

Настоящите анализи показват, че яйцето е принадлежало на беззъб динозавър теропод или овираптозавър. Главата на „Baby Yingliang“ е под тялото, а крайниците от двете страни, което заедно с извития гръб наподобява съвременните птици. Тази поза никога не е срещана досега при динозаврите.

Овираптозаврите са едни от най-близките роднини на птиците, които еволюират от малки пернати динозаври. Представителите на този вид процъфтяват и се диверсифицират през последните няколко милиона години преди астероид да удари Земята преди около 66 млн. години.

В крайна сметка това води до унищожението на динозаврите. Откритият ембрион е с дължина от 27 сантиметра и вече е изложен в  Yinglliang Stone Natural History Museum. Тепърва предстои детайли изследвания с модерни техники и оборудване, които да разкрият още подробности за  „Baby Yingliang“.

 

Oще от Digital: Откриха непознат досега вид динозавър с внушителни размери