Qualcomm предлагат защита срещу устройствата, които шпионират и крадaт сигнала на мрежата

Зловредният софтуер е водещ проблем за сигурността на личните данни в смартфоните. Все повече хора стават жертва на различни измами, което постоянно ни припомня рисковете на модерните технологии. Инсталирането на софтуер за шпиониране на устройствата на потребителите също е голяма заплаха, заради активността на хакерите.

Службите за сигурност и правителствените агенции използват друг популярен метод за следене и това са фалшивите мобилни кули.

Най-популярното оборудване за тази цел са т.нар. „Stringray“ устройства, с които властите проследяват местоположението на смартфоните.

Фалшивите кули могат да принудят други устройства в близост да се свържат към тях и често това става с предоставяне на по-добър сигнал. Устройствата от този тип са полезни за проследяване на локация и прихващане на комуникация, но също могат да се използват за разпространение на спам и дори банкови измами. 

 

 

Qualcomm демонстрираха метод за изпращане на SMS съобщение от симулатор на фалшива кула, което се представя като банка предупреждаваща за измамни транзакции. SMS е стара технология, която не криптира данните и оставя възможности за разпространение на съобщения, които привидно изглеждат от легитимни източници и телефонни номера, съобщава AndroidPolice.

Кликването на зловреден линк е достатъчно да осигурите достъп на външни лица до поверителната информация. Средствата необходими са създаването на „Stringray“ са достатъчно достъпни, за да се прилагат лесно на обществени места. Oт Qualcomm са разработили решение, което да позволи на смартфоните да разпознават сигналите от фалшивите кули.

Новият модем Snapdragon X65, с който е оборудван Snapdragon 8 Gen 1 предлага защита срещу „Stringray“ устройствата, която е оптимизирана за 5G мрежите.