Qualcomm няма да е единственият производител на процесори за Windows on АRM

Qualcomm са един от най-големите производители на процесори и модели за смартфони. Компанията също така е влиятелен фактор при популяризиране на Windows on ARM концепцията. В продължение на години алтернативните устройства с операционната система, които не използват хардуер на Intel се захранват от специална серия чипове от Snapdragon бранда.

Tова не е случайно, заради желанието на Qualcomm да разширят бизнеса си в други пазарни сектори.

Първият чип от гамата беше Snapdragon 835, като след това архитектурата бе наследена от Snapdragon 8cx за премиум компютри, както и Snapdragon 7c за бюджетните устройства с ARM версиите на Windows.

Само преди броени дни разбрахме, че MediaTek имат желание да представят собствен чип, който е оптимизиран за операционната система. По този начин ще се засили конкуренцията с Qualcomm в още една допълнителна пазарна ниша.

 

 

Най-важната причина да не са налични алтернативи на Snapdragon 8cx и Snapdragon 7с чиповете е ексклузивно партньорство на Qualcomm и Microsoft. Taйно споразумение между двете страни е причината Windows on ARM да се ограничава единствено до Snapdragon процесорите. Още по-любопитното е, че сътрудничеството им скоро ще изтече, съобщава xda-developers.

Това означава, че всеки производител заинтересуван от идеята да представи процесор за Windows ще може да го направи, без да се съобразява с договорките между Qualcomm и Microsoft. Освен MediaTek подобен интерес може бъде предизвикан в Samsung, които разработват собствена серия Exynos чипове.

Колкото по-голяма е конкуренцията, толкова по-голямо разнообразие и изгодни цени очакват потребителите при избора на ново устройство с Windows.

 

Oще от Digital: Qualcomm могат да загубят още един производител на смартфони с Android