Sony и TSMC ще изграждат фабрика за производство на чипове за $7 млрд.

TSMC са лидер в производството на хардуер в индустрията и си партнират с някои от най-големите в света на технологиите, включително Аpple. Продължаващата криза с недостига на компоненти също се отразява сериозно на бизнеса им. Тайванският производител планира да сключи стратегическо партньорство със Sony, което да им позволи да редуцират негативните процеси от последните месеци.

Двете компании са се съгласили заедно да изградят ново съоръжение за производство на полупроводници.

Според данни на Nikkei фабриката ще бъде построена в перфектура Кумамото в западната част на Япония. Очакванията са TSMC да има по-голям контрол над операциите на съоръжението, което ще бъде локализирано в имот, който се притежава от Sony.

Японското правителство ще участва в проекта, като осигури половината финансиране. Фабриката ще бъде специализирана в разработка на хардуер за камера сензори, както и в компоненти за автомобили. Ако всичко върви по план проекта трябва да бъде финализиран до 2024г.

 

 

Любопитен детайл е, че това ще бъде първото производствено съоръжение на TSMC, което ще оперира в Япония. Неочакваното партньорство е предизвикано от хардуерната криза, която доведе до безпрецедентен недостиг на чипове в световен мащаб. Мрежата за доставки едва ли ще се стабилизира преди началото на следващата година.

Всеки амбициозен проект, който може да възстанови в дългосрочен план нормалните процеси в индустрията се възприема положително от анализаторите и големите компании. Най-големият производител на автомобилни части в Япония, Denso също планира да се включи проекта, предимно в осигуряването на оборудване.

Sony ще получат минимален дял в новата компания, която ще бъде създадена за управление на фабриката. Японският производител ще се фокусира върху камера сензорите, тъй като това е пазарна ниша, в която генерират над 50% от доставките в световен мащаб.

Участието на правителството ще гарантира, че продукцията ще бъде насочена и към локалния пазар, в допълнение към очаквания износ на компоненти.