Сравниха дизел и електромобил и изясниха на коя кола разходите са по-малки ВИДЕО

Екип от украински специалисти реши да проведе интересен експеримент и да сравни два идентични автомобила Citroen C4 с различни видове задвижване: с 1,5-литров дизелов двигател и електрическа версия e-C4, информират изданията в страната.

Дизеловата версия има 130 конски сили и 300 Nm въртящ момент, докато електрическият e-C4 има 156 конски сили и 260 Nm и 54 кВт-ч батерия. Освен това колите се различават и по размер на колелата: дизеловата версия има колела със 17 инча диаметър, а електрическата версия има колела с диаметър 18.

Експертите ги сравняват помежду си по време на 600-километрово пътуване.

Разходите и на двата автомобила са измерени в градски, извънградски и смесени цикли.

След 27 км в градски режим електрическата версия показва среден разход от 12,2 кВт. В същото време дизеловият автомобил е имал среден разход от 4,5 литра на 100 км.

Имитацията на смесен цикъл (126 км по магистралата със скорост 90 км/ч) показва, че средният разход на електрическата кола е 14,2 кВт, а дизеловият C4 е изразходвал 3,8 литра. Но при 110 км/ч по магистралата e-C4 има среден разход от 16,6 кВт, докато дизелът изразходвал 4,2 л/100 км.

Като цяло, след като изминаld 299 км от Киев до село Гоща, Ровенска област, електрическият Citgon C4 има среден разход от 15,1 кВт и изразходва 91% от заряда на батерията по време на пътуването, а дизеловата версия имала показател от само 4 литра.

Освен това украинският екип е провел и тест за зареждане на e-C4. Автомобилът поддържа максимална мощност на зареждане до 100 кВт, което е направило възможно увеличаването на заряда на батерията от 9% до 80% само за 27 минути. След това мощността е намаляла. Колата е заредена до 100% за 1 час и 10 минути.

След обратното пътуване до Киев електрическият автомобил изразходва 90% от заряда си и показва средна консумация от 15,5 кВт. Дизеловият автомобил имаше разход от 4,4 литра на 100 км. Общо колите са изминали 596 км по време на пътуването. Средният разход на e-C4 е средно 15,3кВт по време на пътуването, докато дизелът изразходва средно 4,2 литра/100км.

Като цяло, над 600 км пътуване, дизеловият автомобил изразходва 29 литра гориво за приблизителна сума от 1744 гривни (около 44 евро). Цената на едно зареждане ще варира в зависимост от тарифата, въпреки че разходите все пак са по-ниски. В същото време новият електрически e-C4 има по-висока цена в сравнение с дизеловата версия.

Украинските специалисти са стигнали до извода, че и двете версии имат своите предимства и недостатъци. Въпреки че дизеловият автомобил е по-икономичен на магистралата в сравнение с електрическия автомобил, предимството в града не е толкова значително.

В същото време електрическият автомобил има по-ниски разходи за поддръжка, но това предимство може да изглежда незначително за някои шофьори.  

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!