Моderna тестват ваксини срещу ХИВ

Moderna е една от компаниите, която успя да разработи ефективна ваксина срещу коронавируса.

Докато борбата с поредната вълна от COVID-19 продължава разбираме за бъдещите проекти на Moderna. Специалистите им са се насочили към разработката на ваксина срещу друга коварна болест и това е HIV.

Компанията иска да използва същата mRNA технология, която приложи в създаването на своя медикамент срещу коронавируса. Всъщност Moderna тестват две различни ваксини срещу СПИН. Първата фаза на реални експерименти може да стартира в следващите дни, според публикация на National Institutes of Health.

Клиничните изпитания ще покажат дали mRNA може да има същия успех за превенция срещу HIV.

 

 

Първата фаза от предстоящите клинични тестове ще установи степента на безопасност на ваксините. Моderna ще разберат на този етап как предложения медикамент се отразява на имунитета и какъв е отговора на антителата. Ако ваксините се окажат безопасни ще трябва да преминат през допълнителни тестове, за да се определи ефективността им.

Доброволци на възраст между 18-50 години, които не са били диагностицирани с HIV досега ще се включат в проекта. Някои американски университети, сред които University of Texas at San Antonio, George Washington University, Fred Hutchinson Cancer Research Center и Emory University също ще участват.

Почти 38 млн. души живеят с вируса на СПИН по цял свят, според официалните данни на OOН.

 

Още от Digtial: Колко време са разработвали ваксините за шест от най-опасните зарази в историята на човечеството