Учени създадоха смарт кожа, която не се отлепя от тялото, дори при изпотяване

Разработката на нови материали, които да подобрят възможностите на потребителската електроника е сложен и дълъг процес. Необходими са години преди дадена разработка да се превърне в технология за масовия потребител. Учените от години експериментират с възможността за създаването на интелигентна кожа, която предлага множество смарт функционалности.

Един от най-иновативните проекти в тази категория е на учени от MIT, които създават в лабораторни условия прототип на електронна кожа.

Специален материал позволява поддържане на контакт с тялото, дори при изпотяване. Този ефект се дължи на изкуствени пори на повърхността, които са гравирани в утратънките слоеве на новия материал.

Структурата им наподобява модела на киригами, което допринася смарт кожата да бъде удобна за носене, докато следи показатели за здравословното състояние на човека, който ги носи. Уникалните характеристики гарантират, че няма да се отлепи от тялото, дори при по-динамична активност.

 

 

Извеждането на потта през каналите предотвратява дразненето на кожата и възможността за увреждане на материала. Смарт кожата на учените от MIT е достатъчно разтеглива и тази гъвкавост ще позволи да се носи върху човешкото тяло за дълги периоди от време.

Настоящите прототипи на електронна кожа за тази цел могат да се прилагат единствено за ограничен период от време, което е сериозен недостатък. Гъвкавостта на новия материал и способността му да работи дори при изпотяване е важна стъпка към навлизането на интелигентни кожи с дълготрайна употреба и за следене прогресията на различни заболявания.

Екипът от учени на MIT, които създават новия материал специализират в производството на гъвкави полупроводникови филми. Поставянето на ултратънките пластове при високи температури ще доведе до създаването на сензори, които са много по-тънки и гъвкави от конвенционалните дизайни.