Служител на Microsoft открадна $10 млн. с продажба на Xbox гифт карти

Microsoft разкриха измама на софтуерен инженер, който се е възползвал от своята позиция, за да спечели внушителна сума пари. Въпросният служител се възползва от специфична особеност на вътрешната система и извършва неоторизирана продажба на Xbox гифт карти. Всичко това продължава около две години, с които успява да генерира лична печалба от $10 млн.

Името на служителя е Володимир Квашук, който се присъединява към Microsoft преди четири години.

Неговата роля е да симулира покупки в Microsoft Store. Още от самото начало открива специфичен недостатък в системата за тестване на покупки. Симулираните акаунти са маркирани по определен начин и няма да изпращат действителни стоки, дори ако се опитате да поръчате продукт.

Въпреки това, ако е тествана покупка на Xbox Gift Card се генерира напълно валиден 25-цифрен код. Самите карти са безполезни, но всеки 5х5 код съответства на сума от $1 и може да се разглежда като обменна дигитална валута.

 

 

В определени случаи стойността е $5 и $10, което допълнително задълбочава системата прилагана от Володимир Квашук. Той започва да използва фалшиви профили на свои колеги, за да прикрие следите на своето престъпление. Специален софтуер автоматизира процеса на присвояване, което му позволява да се сдобие с огромен брой кодове.

Потенциалните купувачи след това са открити в онлайн платформи като Paxful и ChipMixer. които улесняват плановете на Володимир Квашук, съобщава PCGamer. Все пак компанията забелязва необичайно висок ръст в транзакциите с гифт карти и провежда собствено разследване.

Властите вече повдигнаха официални обвинения срещу служителя, който ще трябва да излежи присъда от 9 години, както и да възстанови $8.3 млн.