Хиляди потребители на VPN приложение станаха жертва на хакери

Интернет крие увеличаващ се брой заплахи за сигурността на потребителите. Активността на профилите онлайн се следи от различни тракери и софтуерни решения от трети страни. Това може да се прави с рекламна цел, но също да е политика на правителствена агенция или просто да попаднете в полезрението на хакери.

Инсталирането на VPN приложение може да ви спести доста проблеми.

Този тип програми позволят да сърфирате анонимно, да променяте IP адреса и да се наслаждавате на криптирана DNS връзка. Много от популярните услуги предлагат т.нар. „No-Logs“ логини, при които не се запазват данни за потребителите, когато се свързват към VPN сървърите.

По този начин се предоставя допълнително ниво на сигурност, тъй като не се следят сайтовете, които посещавате, изтеглените файлове или времето, което прекарвате в дадена страница. Експерти по сигурността на PrivacySharks предупреждават за атака на хакери, насочени към популярното приложение LimeVPN.

 

 

Сървърите на услугата са станали жертва на кипернападение, при което цялата база данни е попаднала в чужди ръце. Това означава, че информация за повече от 69 хил. души вече се продава онлайн. Потребител с  името slashx в хакерския форум RaidForums предлага достъп до данните срещу еквивалента на $400 в биткойн.

Експертите на PrivacySharks потвърждават достоверността и разкриват, че базата данни включва потербителски имена, пароли и имейл адреси на засегнатите профили, съобщава TechRadar. Oще по-неприятното е, че LimeVPN предлага „No-Logs“ логин, но въпреки това информацията на потребителите вече е компрометирана.

Всеки ключ за сигурност на акаунтите в LimeVPN вече е притежание на въпросния хакер. Все още няма официално изявление от компанията. Този инцидент е потвърждение, че дори VPN приложенията могат да станат жертва на кибер нападения.