Учени разработват технология за бeзжично зареждане на джаджи от човешкото тяло

Безжичното зареждане е технология, която се използва от много премиум смартфони. Този метод за захранване е атрактивен за много хора, но има и своите лимитации. Все още скоростта за трансфер на енергията не е толкова висока, колкото конвенционалното зареждане с кабели. Потребителите е необходимо да си купят допълнителни аксесоари, за да се възползват от предимствата на технологията.

Конкуренцията на производители, обаче постепенно подобрява възможностите на безжичното зареждане, което ще става част от все повече устройства от средния и ниския клас. Редица компании експериментират с концепции, които да увеличат обхвата на технологията, позволявайки да захранваме джаджите от по-голяма дистанция.

Учени от University of Singapore искат да използват човешкото тяло за потенциално безжично захранване на устройства, съобщава BGR. Иновативнaта система, над която работят предлага възможност да използвате сигнали от смартфон, които се предават през тялото и зареждат фитнес тракер или умен часовник на ръката.

Първоначалните резултати на проекта са доста оптимистични.

 

 

Специалистите експериментират с технология, която е предназначена да отстрани проблемите с нарушаването на сигналите от човешкото тяло. Този проблем е силно проявен при безжично зареждане в малки закрити пространства. Учените предвиждат технологията да превърне тялото в  елемент, който подпомага безжичното захранване.

Любопитният процес е подходящ за захранване на две или повече устройства, които обменят мощност, докато използват тялото като среда. Специални трансмитери са позиционирани в умния часовник на ръката и смартфона, който подава необходимата енергия.

Мобилните устройства имат голям капацитет на батерията, което е подходящо за безжичен пренос на електричество към фитнес тракери или аудио слушалки.