Учени разработват мозъчни импланти, които в реално време откриват и облекчават болката

Технологичните иновации предлагат по-ефективни възможности за диагностициране и лечение на болести. Учените от цял свят експериментират с нови идеи, които да променят съвременната медицина. Екип от изследователи на New York University School of Medicine разработват мозъчен имплант преднзначен да улавя в реално време усещане за болка.

Концепцията предвижда създаването на устройство, което облекчава неприятното чувство на болка с допълнителна стимулация.

Първите тестове показват оптимистични резултати при някои гризачи. Учените тестват интерфейс, който моментално да засича сигнали на болка в една част на мозъка и незабавно реагира със стимулация на друга част.

Системата представлява „Loop-Brain“ цикъл със затворен характер и също така се прилага при лечение на епилептични припадъци. Това е първият, когато е използвана за откриване и облекчаване на болка, съобщава NewAtlas. Eксперименталното устройство е програмирано да взаимодейства с два мозъчни региона и се състои от два ключови компонента.

Откриването и декодирането на сигнали за болка в предната цингуларна кора става със специална електродна решетка.

 

 

Оптогенетична система стимулира пирамидални неврони в прелимбичната област на префонталната кора, което гарантира облекчаването на болката. Aвтоматизираният характер на системата редуцира риска от прекомерна употреба и толерантност, тъй като субектите нямат контрол върху активирането на облекчителните стимулации.

Според учените първият прототип на устройство открива усещания за болка с 80% ефективност. Това включва разнообразни видове болка от механична и термична до възпалителна и невропатична болка.

В дългосрочен план подобно устройство може да позволи на учените да разберат по-добре как болката действа в мозъка, но също да позволи откриването на немедикаментозни терапии за други разстройства като тревожност, депресия и посттравматичен стрес.