Учени създадоха метод, който може да направи хапчетата по-малки

Meдицината е една от сферите, която се възползва максимално от еволюцията на технологиите. Благодарение на много иновации лекарите разполагат с много по-добри начини за диагностициране и лечение на болести. Специално внимание предизвиква разработването на умни стикери и импланти, които безопасно да следят ключови параметри на човешкото тяло.

Екип от учени на MIT работят над алтернативен проект, който цели да намали размера на хапчетата, които трябва да се приемат при различните лечения.

Това е проблем, над който се търси решение от доста време. Настоящата инициатива на MIT прави важна стъпка напред в създаването на по-добър метод за редуциране на физическите размери на хапчетата.

За да постигнат този ефект MIT откриват как да осигурят необходимото количество на даден медикамент,  но на много по-малко пространство, информира SlashGear.  Ако не възникнат неочаквани проблеми учените смятат, че могат да ускорят навлизането на по-малки таблетки, които са по-лесни за приемане от настоящите методи за лечение в медицината.

 

 

Oколо 60% от лекарствата на пазара имат хидрофобни молекули като активни съставки. Тези молекули не могат да се разтварят във вода и трудно могат да се поставят в таблетки. Разбиването им на по-малки кристали, които да се абсорбират от тялото не е оптималното решение.

Специалистите по химия на МIT предлагат по-лесен процес, който включва създаването на емулсия на лекарството и неговото кристализиране. По този начин се позволява по-голяма доза от медикамента да попадне в таблетката.

Учените се надяват да ускорят тестовете, за да осигурят още по-ефективни лекарства, които се поставят в по-малки дози, но имат същите терапевтични резултати.