Учени откриха каквa е причината за пукането на пуканки при загряване

Гледането на филми пред големите екрани на телевизорите са предпочитан начин за забавление в интелигентните домове. Освен предпочитана напитка перфектното допълнение са пуканките, които допринасят за усещането, че сме в киносалон. Характерният звук свързан с изпукването им и аромата на масло са другите асоциации, с които свързваме любимото хоби.

Екип от учени на University of Maringa стартираха любопитен проект, който използва модерните технологии, за да открие причината за изпукването на пуканките.

Mикровълновите фурни и специалните машини за пуканки правят целия процес да изглежда елементарен. Всъщност пукането на пуканките е свързано с редица фактори, на които повечето хора не обръщат внимание.

Превръщането на твърдите зърна в хрупкавите пуканки покрити с масло е свързано с няколко допълнителни процеса. Учените от University of Maringa твърдят, че най-важната им характеристика е начина, по който се разширяват самите ядки. Тестовете им показват, че така се увеличава 40-кратно първоначалния обем и респективно допринася значително за крайния вид на пуканките.

 

 

Настоящите изследвания показват директна връзка между царевичното нишесте и неговата склонност да изпуква, както и влагата на ядките за крайния продукт. Последният експеримент е свързан с анализ на 49 различни вида пуканки съобразно голям брой критерии. Сред тях са дължината на ядките, количеството протеин, големината на покритията около ядрото, външното семе и др., съобщава NewAtlas.

Специално внимание има прехвърлянето на топлината по време на самото пукане. Резултатите показват нова корелация между дебелината на външния слой на ядрото и неговия потенциал да изскочи. Топлинният пренос във вътрешността на пуканките е пряко свързан със съотношението на разширяване.

Всички събрани данни по време на изследването ще се използват за намиране на по-ефективни начини за създаване на пуканки, както и за отглеждане на царевица.