Откриха непознат досега вид динозавър с внушителни размери

Условията за живот на планетата са били коренно различни преди милиони години. Тогава планетата ни е населявана от разнообразни хищници, включително и динозаври. Някои от древните видове са еволюирали достатъчно, за да бъдат бързи и да развият броня на тялото, с която да се предпазват. 

Ако сте се интересували от тази епоха на Земята няма как да не сте чували за тиранозаврите – най-страховитите същества на планетата през този период.

Хищниците от този тип са населявали предимно северното полукълбо, но дори и в южната част на Земята е имало застрашителни видове преди 80 милиона години.

Ново проучване на учени публикувано в Journal of Vertebrate Paleontology доказва съществуването на непознат досега динозавър, кръстен с името Llukalkan aliocranianus. Според информацията това е един от най-свирепените хищници от тази епоха, който е двуног динозавър с по-голям череп от тиранозаврите.

Любопитен факт е, че името на новия динозавър в превод означава „този, който причинява страх“, съобщава BGR.

 

 

Едва или има по-добро доказателство за доминацията на Llukalkan aliocranianus в животинската хранителна верига преди милиони години. Изчисленията на учените показват, че хищника е достигал до пет метра дължина и височина. Структурата на черепа е по-различна от другите динозаври по това време и освен по-големия размер от тиранозаврите включва остри зъби, които са в основата на зловещата захапка.

Голямо предимство на Llukalkan aliocranianus е осигурявало изключително силното обоняние, за което допринася специфичната форма на черепа. Ако добавим към всичко това добър слух определено можем да кажем, че другите животни са били изправени пред сериозна заплаха от срещата с Llukalkan aliocranianus преди 80 милиона години.