Приложение за iOS открадна $1.6 млн. в биткойн от потребители

Виртуалните валути са бъдещето на финансовата индустрия според все повече анализатори и известни личности. Дискусиите по темата са доста оживени, но е факт, че биткойн е термин, с който все повече хора се запознават в ежедневието си. Инвестициите и копаенето на криптовалута, която ще продължи да бъде водеща тема в индустрията.

Трябва да бъдете много внимателни при транзакциите свързани с купуването и притежанието на подобен капитал, за да не станете жертва на неочаквана измама.

App Store е най-сигурният онлайн магазин за приложения и важен елемент от успеха на iPhone. Компанията инвестира средства и усилия, за да предпази потребителите от всяка една потенциална заплаха.

Въпреки това никога не сме защитени на 99%. Такъв е случая с фалшива версия на приложението Trezor, което специализира в създаването на хардуерни портфейли за криптовалута. Сходния интерфейс и високия рейтинг в App Store заблуждават няколко потребители и води до сериозни финансови загуби, съобщава GizmoChina.

 

 

Филипе Кристодулу е името на човека, който е най-засегнат от измамата, тъй като губи еквивалента на $600 хил. Веднага след като инсталира софтуера и въвежда своите логин детайли разбира, че капитала от 17.1 биткойна е откраднат от фалшивия софтуер. Поне още четири души са жертва на същото приложение, като финансовите щети засега достигат до $1.6 млн.

Аpple също коментираха ситуацията и потвърдиха за проблема. Разработчиците на зловредното приложение са използвали т.нар. „Bait-And-Switch“ техника. Това означава, че са предоставили легитимна версия на софтуера за разглеждане и тестове от екипа на Apple. След като е предоставено одобрение за ъплоуд в App Store е качена различна модификация на приложението.

Фалшиви версии на Trezor са изтеглени от Google Play, заради същите опасения. Хакерите се очаква да бъдат дори още по-активни в опитите си да изложат на риск собствениците на смартфони. Ако съхранявате или търгувате с криптовалути бъдете много внимателни, за да предпазите своя портфейл от подобни заплахи.