Учени разкриха тайната на брега на отрязаните човешки стъпала

Учените разбраха откъде са се появили от 2007 г. насам над 20 маратонки с човешки стъпала, открити на плажовете на морето Селиш, на границата между Канада и САЩ, предава trud.bg

Версията за жестокия маниак разчленител не беше потвърдена. Оказа се, че обитателите на морското дъно прегризват труповете на удавените и отделят краката от тялото, те изплуват нагоре благодарение на въздуха в подметките на маратонките, а морските течения ги изнасят на брега.

Учени от различни области на науката успяха да разгадаят загадката, свързана с откриването на маратонки с човешки стъпала на плажовете на морето Селиш, разположени на границата между Канада и САЩ. Дълги години канадците вярваха, че в страната действат маниаци или извънземни, но истината се оказа много по-банална.

През 2007 г. на плаж в Британска Колумбия, Канада, 12-годишно момиче намери мъжка синьо-бяла маратонки. Вътре в нея имаше чорап. А в чорапа има човешко стъпало. Шест дни по-късно една двойка от Ванкувър, почиваща на друг плаж, се натъкна на подобна находка, черно-бяла маратонка с гниещо вътре стъпало.

И двете стъпала бяха десни и определено принадлежаха на различни хора. Полицията беше разтревожена, защото рядко се срещаше крак на плажа, а 2 поредни случая бяха напълно необичайни.

Не се намериха обаче телата на тези, които притежаваха стъпалата, а на следващата година жителите на Канада откриха още 5 стъпала на плажовете. В медиите се появи версията за сериен убиец.

До 2020 г. бяха открити още 15 стъпала в района на Ванкувър. Още 6 в залива Пюджет във Вашингтон, САЩ. Всички тези находки бяха обединени от едно нещо – те бяха изхвърлени на брега на морето Селиш, разположено между югозападната част на Британска Колумбия и северозападната част на щата Вашингтон. С изключение на едно стъпало крак в туристическа обувка, всички бяха с маратонки. Тези случаи станаха толкова известни, че доведоха до нелепи шеги: шегобийници пълнеха маратонки с пилешки кости или кучешки лапи и ги оставяха на брега.

Междувременно полицията получаваше обаждания от хора, изразяващи своите версии за появата на мистериозните стъпала. „Слушахме спекулации за серийни убийци или за контейнери с мигранти на дъното на океана, – разказва пред National Geographic Лора Язеджиян, съдебен медицински експерт в Британската Колумбия, – Версиите за извънземните също бяха популярни. Екстрасенсите също се обаждаха и предлагаха помощ“.

Но тайната за стъпалата по плажовете беше разкрита без екстрасенси.

През ХХ век беше установено, че един труп във водата в повечето случаи потъва доста бързо и отива на дъното. Ако това се случи в дълбок и хладен водоем, тогава е малко вероятно тялото да изплава, студът забавя разлагането на тъканите, а налягането на водата предотвратява натрупването на газове, които биха могли да издигнат трупа. Под водата труповете не се разлагат по същия начин, както на повърхността – някои вътрешни органи изгниват, а кожата, мускулите и мозъкът се осапунват, превръщайки се в мастен восък. В средата с недостиг на кислород мастният восък може да се запази с векове.

Язеджиян отбелязва, че намерените стъпала са били покрити с мастен восък и затова те са останали известно време под вода. И може би телата, от които са се отделили, са все още някъде на дъното на морето.

През 2007 г. криминалистът Гейл Андерсън от университета Саймън Фрейзър в Канада прави изследвания за полицията. Нейният екип потопи свински трупове в морето Селиш (етичните стандарти изключват използването на човешки тела при подобни експерименти), и наблюдава какво се случва с тях.

Мъртвата плът моментално предизвиква интереса на скариди, омари, раци и други обитатели на дъното. По-нататъшни наблюдения показват, че те могат да изядат трупа до скелет само за 4 дни. Те се интересуват преди всичко от меките тъкани, като връзки и хрущяли, които са в изобилие в глезените на човека. Това означава, че ако морските чистачи атакуват човешкото тяло, те бързо ще отделят стъпалото от краката.
„Не може да се каже че стъпалата са отрязани, – казва Язеджиян. Тя подчертава, че върху костите не е имало следи, показващи, че стъпалата са отрязани или отсечени.

Подметките на маратонките, произведени през последното десетилетие, често са изработени от пяна с високо съдържание на въздушни мехурчета. Затова, веднъж попаднала във водата, маратонката изплува нагоре. И, очевидно, понякога това се случва заедно със стъпалата, отделени от тялото.

Но хората се давят в моретата по целия свят, защо точно плажовете на морето Селиш се превърнаха в магнит за стъпалата?

Всичко е свързано с тънкостите на морските течения и влиянието на ветровете, обяснява професорът по океанография Паркър Маккрийди от Университета Вашингтон в Сиатъл. Той разработи 3D компютърен модел на Тихоокеанския северозапад, региона в северозападната част на САЩ, който включва морето Селиш. Моделът беше предназначен да предсказва движението на петрол в случай на разлив и да отчита многото нюанси, които влияят върху движението на вълните.

Особеностите на теченията и ветровете водят до това, че обектите, които могат да плават в морето, вероятно ще бъдат изхвърлени на брега. В тихоокеанския северозапад хората понякога загиват, падайки от хлъзгавите скали, където са се катерели с маратонки.

Водите на морето Селиш са дълбоки, студени и са обитавани от гладни чистачи и всички тези фактори в крайна сметка водят до изобилие от изхвърлени на брега стъпала.

Криминалистите успяха да извлекат ДНК от стъпалата и сравниха тези данни с информацията от базата данни за изчезналите лица. Така те установиха на кого принадлежат някои от краката. Успяха да идентифицират мъж, изчезнал през 1985 г. (стъпало в туристическа обувка) и още на 8 други хора, които бяха безследно изчезнали до появата на стъпалата. В 2 от случаите бяха открити и двете стъпала на загиналите.

Службата на съдебните медици от Британска Колумбия отбелязва, че в никакъв случай не е възможно да се говори еднозначно за убийство. В няколко случая самоубийството е било известно, а в други обстоятелствата на смъртта са били неясни – може да е било убийство, самоубийство или инцидент. Почти е невъзможно да се установи причината за смъртта само от едно стъпало и все още няма достатъчно данни за по-точни изводи.