Huawei ще строи собствена фабрика за 5G чипове за да преодолее търговските санкции на САЩ

Aлтернативната стратегия на Huawei в пазара на смартфони бавно и постепенно започна да придобива реални измерения. Дългосрочното решение на компанията е HarmonyOS – операционна система, която е оптимизирана да работи с разнообразие от устройства, независимо от размерите им. Aко всичко върви по план първите смартфони с HarmonyOS ще бъдат представени през следващата година.

Дотогава компанията ще продължи да подобрява възможностите на софтуера, за да го позиционира по-бързо като реален конкурент на Android.

Huawei скоро представиха новата си серия флагмани, която включва впечатляващи устройства като Huawei Mate 40 Pro. 

В следващите седмици продажбите на устройството ще имат ключово значение за присъствието на Huawei на световния пазар за смартфони.

Големият проблем за китайския бранд е забраната да купуват хардуер от своите партньори. Все пак съществуват надежди, че ситуацията ще се стабилизира, тъй като преди дни ви съобщихме, че САЩ отпуска мерките и ще лицензира производители на чипове да доставят хардуер на Huawei.

 

 

Това решение може сериозно да помогне на Huawei да се възстанови от актуалния бизнес климат и да бъде по-конкурентна на водещите производители на смартфони. Желанието на САЩ да олекотят санкциите срещу компанията, обаче нямат влияние върху резервния план, над който работи китайския гигант.

Последни данни на Financial Times разкриват, че Huawei подготвят процедура за стартиране на строеж на голямо производствено съоръжение. Фабриката ще бъде локализирана в Шанхай и ще изпълнява проекти на „R&D“ дивизията на компанията. Локалното правителство също ще участва в този инфраструктурен проект.

Основната концепция е съоръжението да произвежда хардуер, който не е базиран на американски технологиите, което ще предостави независимост на Huawei от търговските санкции. Първоначално съоръжението ще произвежда 45-нанометрови чипове, като преминаваме към 28nm технология се очаква до края на 2021г.

Финалният етап от проекта е фабриката да създава 20nm процесори през 2022г., което ще позволи създаването на хардуер за 5G базовите станции, които разработва дивизията за телекомуникация на Huawei.