3 упражнения за масивни прасци

Знам, че краката са болна тема на мнозина, но това не бива да ви пречи в опитите да ги усъвършенствате постоянно, дори и генетично да не сте предразположени към това.

В следващия месец се опитайте да наблегнете на тренировките под кръста, като сега ще ви дам няколко съвета за по-масивни прасци.

  1. Изправени изтласквания на пръсти – Тук, за да имате по-адекватни резултати, е хубаво да ползвате машина за това упражнение или да го правите с щанга. При машината няма нищо за обяснение, защото там просто слагате тежестите и стъпвате на предназначеното място за това, след което просто се повдигате на пръсти, все едно се опитвате да достигнете най-високия шкаф.

    Когато го правите с щанга е добре да внимавате, защото благодарение на тежестта може да изгубите баланс и да се нараните. Винаги си викайте партньор, който да реагира адекватно, в случай че нещо се обърка. Конкретно за упражнението, просто сложете на земята нещо, на което да стъпите и гледайте петите да са ви във въздуха, а с пръстите трябва да се повдигате нагоре. Щангата е в поза все едно ще правите клекове и е върху раменете ви, без значение дали отпред или отзад. Ако можете да направите повече от 12 повторения, значи е време да увеличите тежестта. Препоръчвам не повече от 8 повторения в 4 серии. Би трябвало да усещате парене в прасците, което ще значи, че се справяте добре.
  2. Седнало изтласкване на пръсти – Тук можете да действате само на машина за целта. Упражнението на практика е същото от по-горе, но ще имате възможност да изчистите техниката си и да наблегнете на по-голямата тежест. Отново внимавайте, за да не затиснете краката си, ако се окаже, че сте прекалили с килограмите.
  3. Изтласкване на един крак – Запомнете – балансът е най-важен в това упражнение! Ще подложите коляното и глезена си на сериозно натоварване и за това бъдете максимално съсредоточени, когато правите изтласквания на един крак. Дали ще е в седнало или изправено положение, няма значение, тъй като центърът на тежестта ви ще бъде изместен, когато се опитате да се застоите на един крак. Никога не го правете със свободни тежести, защото тук и партньор не би ви опазил при инцидент.